Mikael Damberg och Magdalena Andersson.

skatt Socialdemokraterna vill sänka inkomstskatterna för alla. Finansieringen är inte klar, men partiet säger att de som tjänar mest av medborgare och företag ska vara med och bidra: Det finns sektorer som har tjänat väldigt mycket pengar på inflationen.

Socialdemokraternas förslag riktar sig till alla, men fokus ligger på låg- och medelinkomsttagare. Det sa Magdalena Andersson och Mikael Damberg på en pressträff i riksdagen på onsdagen.

4,3 miljoner löntagare och 1,7 miljoner pensionärer berörs. Medan löntagare i genomsnitt får 1 900 kronor lägre skatt per år, får pensionärer behålla i snitt 1 100 kronor mer i plånboken. Även de med sjuk- och aktivitetsersättning ska få sänkt skatt, enligt förslaget.

Förslaget beräknas kosta 10 miljarder kronor. När det gäller finansieringen hänvisar partiföreträdarna till höstbudgeten. Men de är samtidigt tydliga med att väldigt lönsamma sektorer, som banker, och de med de allra högsta inkomsterna bör bidra till finansieringen av breda skattesänkningar.

– Det finns sektorer som har tjänat väldigt mycket pengar på inflationen, sa Mikael Damberg under pressträffen.

Häromdagen kunde Dagens Nyheter berätta att Moderaterna vill införa ett nytt jobbskatteavdrag, som skulle gynna höginkomsttagare mest.