Bild: LO och Flickr/Socialdemokraterna.

hyvlingar Både LO och Socialdemokraterna vill sätta stopp för hyvlingarna av arbetstiden. Och man är överens om att parterna först och främst försöker lösa frågan. »Jag tycker man ska försöka avtalsvägen«, säger Therese Guovelin, LO.

I höstas slog Arbetsdomstolen fast att hyvlingar, det vill säga dra ner på de anställdas tjänstgöringsgrad, inte strider mot Lagen om anställningsskydd.
Och flera LO-förbund har krävt ett stopp för hyvlingarna i de pågående avtalsförhandlingarna.

I helgen tecknade Handels ett nytt avtal med Svensk handel där man fick igenom avtalsregler om att minskningen av timmar inte ska kunna ske från en dag till en annan. Den anställde ska nu få en omställningstid motsvarande uppsägningstiden enligt Lagen om anställningsskydd.

– Jag tycker det är jättebra att man lyckades få till ett steg. Men det är inte tillräckligt. Det är fortfarande så att arbetsgivaren kan bestämma helt över arbetstiden. Arbetsgivaren kan säga: alla ni som är blonda ska gå ner tio timmar om en månad och du som har varit anställd längre ska gå ner i arbetstid om två månader. Och för mig är inte det förenligt med den svenska modellen, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

Therese Gouvelin säger vidare att man först och främst vill gå avtalsvägen när det gäller frågan om hyvling men om det inte fungerar krävs en ny lagstining.

– Jag tycker man ska försöka avtalsvägen. Just nu pågår förhandlingar, exempelvis mellan HRF och Visita där man driver samma krav. Och vi får se hur det går där, jag hoppas givetvis att de når lika långt som Handels. Men arbetsgivarsidan är alltid intresserad att behålla så stor makt som möjligt. Det är det som är problemet, maktobalansen. Och maktobalansen tar sig allt vidrigare uttryck.

Socialdemokraterna partistyrelse skriver i kongresshandlingarna att det finns »stora fördelar« med att parterna själva försöker hitta en lösning, med tanke på det oklara parlamentariska läget.

Och på en pressträff i dag, tisdag, riktar statsminister Stefan Löfven kritik mot hyvlingarna.

– Hyvling är fel, därför att man plötsligt helt ensidigt ändrar en arbetstagares anställningstid och därmed sänker inkomsten, det är fel, säger Löfven enligt TT.

– Vi vill först och främst att parterna löser det här så får vi se. Men hyvling är fel. Det är ingen framtid för svensk arbetsmarknad att den ena parten kan ändra arbetstiden.