Moderaterna

“För Joakim Larsson är det viktigare att värna de privata företagen, hur rovgiriga de än är, än att värna de äldre i staden.”

I november kunde Dagens Arena berätta om hur de pensionärer som inte gjort något eget val av hemtjänstutförare kommer att lottas ut mellan de olika företag som är intresserade av dem som kunder. Ett nytt system som Socialdemokraternas oppositionsborgarråd Roger Mogert då var mycket kritisk mot.
– Jag hoppas verkligen att alliansen ska ändra sig. Det är ett oseriöst och otryggt system man bygger upp. Att man lottar ut människor på olika operatörer är ju minst sagt uppseendeväckande, sa han då.

Även Kommunal var kritiska och varnade för att oseriösa utförare kan komma att bli alternativet för en rad pensionärer som inte gjort ett eget val. Margareta Boman, avdelningsordförande i Stockholms Län, menade att Lagen om valfrihet (LOV) är själva grundproblemet.
– Jag hoppas vi får bort den förbaskade lagen om valfrihet så fort det bara är möjligt, sa hon då till Dagens Arena.

Dagens Arena har nu  tagit del av listan över vilka utförare som hemtjänstbrukarna lottats fram i den första rundan. Det handlar om ett 20-tal företag, där bland andra skandalomsusade Carema Care finns med, liksom stora utförare som Aleris. Men ungefär hälften av företagen saknar kollektivavtal och de försäkringar som avtalet garanterar. Något som väcker nya reaktioner.
– De borgerliga säger att de värnar den svenska modellen med kollektivavtal. Då måste de ju på något sätt visa det. Vi kan inte ha en bransch där majoriteten av företagen i ett område står utan kollektivavtal, säger Lena Ezelius, ordförande för Kommunal Gullmarsplan i Stockholm och fortsätter:
– Att inte ha kollektivavtal är lite som att köra utan säkerhetsbälte. Ersättningen man får för hemtjänstutförande är så låg att de seriösa, etablerade, privata företagen funderar på att lägga ner hemtjänstverksamheten för att ekonomin inte går ihop. Då kommer de oseriösa, utan kollektivavtal, in i stället.

Mirja Räihä (S) är gruppledare i äldrenämnden i Stockholms stad. Hon menar att det fortfarande går att ändra sig och stoppa lotterisystemet inom hemtjänsten.
– Ickevalsalternativet är inte upphandlat på längre tid på något sätt så man kan snabbt fatta beslut att vi ska göra det här själva, säger hon till Dagens Arena.

Joakim Larsson (M) sa i november att det nya systemet är ”värt att pröva” och att det är upp till de äldre att byta om det inte fungerar som det ska.
– För Joakim Larsson är det viktigare att värna de privata företagen, hur rovgiriga de än är, än att värna de äldre i staden. Jag har själv jobbat inom vården i 32 år och har sett hur det går. Många av de här människorna ger upp på en gång när de ska välja, för det är omöjligt med den där listan. Man har ingen aning. Då tror de äldre att om de låter bli så blir det kommunen men så är det tyvärr inte.

Men kan de inte pröva sig fram som Joakim Larsson säger då?
– Ska den äldre bevaka vilken lön anställningsform den som kommer har? Tror Joakim Larsson det är han väldigt naiv.