Foto: Flickr/401(K)
Foto: Flickr/401(K)

I sviterna av Panamaskandalens avslöjanden om skattefiffel ringer nu allt fler svenskar till Skatteverket och vill göra så kallade självrättelser.

Efter den senaste tidens avslöjanden om att 400 svenskar gömmer tillgångar i Panama för att undkomma att skatta i Sverige, ringer nu allt fler till Skatteverket och vill göra självrättelser, skriver Dagens Industri.

Svenskar som har tillgångar utomlands ska deklarera och skatta för dessa i Sverige. Men varje år försvinner ungefär tio procent, cirka 133 miljarder kronor, av de potentiella skatteinkomsterna.

2010 införde Skatteverket därför en slags amnesti för de svenskar som har odeklarerade förmögenheter utomlands. Detta innebär att man kan kontakta Skatteverket och begära en så kallad självrättelse för de tillgångar man struntat i att deklarera, för upp till sex år bakåt i tiden. Vid en självrättelse tar Skatteverket ut den 30-procentiga skatt som skulle ha betalats på avkastningen på de undangömda pengarna, men det skattebrott som personen hittills gjort sig skyldig till upphör.

Sedan reglen infördes har Skatteverket fått in cirka 11 000 självrättelser. Och under den senaste veckan har man märkt av en markant ökning.

Men att människor nu i allt högre grad rapporterar in utländska tillgångar behöver inte enbart bero på rädsla efter Panamaskandalens avslöjanden. Nästa år kommer nämligen uppgifterna från utländska banker automatiskt att hamna hos Skatteverket.

Då krävs att man aktivt gömmer sina konton, via exempelvis brevlådeföretag, säger Skatteverkets internationella samordnare Margareta Nyström till Dagens Industri.