Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper och styrelser ökar. Men inte tillräckligt snabbt. Om styrelserna inte når upp till 40 procent kvinnor i år lagstiftar regeringen om kvotering.

Fler börsbolag än någonsin har nu jämställda ledningsgrupper, och andelen kvinnor i ledningarna ökar snabbare än väntat. Det visar den nya Allbrightrapporten, som kartlägger jämställdhet i näringslivet.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer bolagens ledningsgrupper att vara jämställda år 2040, 23 år tidigare än vad den förra Allbrightrapporten förutsåg. Med jämställda menas minst 40 procent kvinnor i ledningarna. I dag är siffran 20 procent.

När det gäller börsbolagens styrelser är fördelningen något jämnare. Allbright bedömer att börsbolagen kommer att ha 36 procent kvinnliga styrelsemedlemmar i år, sett till de nomineringar som har gjorts.

Men det är inte tillräckligt många. Förra året sade regeringen att en lag om kvotering kommer att införas om inte börsbolagens styrelser har minst 40 procent kvinnor år 2016. Ett mål som alltså sannolikt inte kommer att nås.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) står fast vid löftet om kvotering. 36 procent kvinnor i styrelserna räcker inte.

– Kan man uppnå 40 procent på egen hand så är det toppen. Men 40 procent är det som står i regeringsförklaringen och det som gäller, säger hon till Dagens Nyheter.

Om börsbolagen inte når jämställdhetsmålet i år kommer en lag om kvotering att införas den 1 januari 2017, enligt regeringens förslag.

Men kvoteringslagen kommer i så fall bara att gälla börsbolagens styrelser och inte ledningsgrupperna, som alltså är ännu längre ifrån jämställdhet. Fortfarande har 77 börsbolag, en knapp tredjedel, inte en enda kvinna i ledningen. Endast 16 bolag har en kvinnlig vd, visar Allbrightrapporten.