I Irland är abort förbjudet och straffbart med upp till 14 års fängelse. Det är också straffbart att främja och förespråka abort. Som medlem i EU bör Sverige kräva ändringar i den irländska grundlagen, skriver Katarina Bergehed.

Varje år genomförs omkring 20 miljoner osäkra aborter i världen.

Det handlar om flickor och kvinnor som av olika skäl vill avbryta sin graviditet men som lever i länder där abort är förbjudet. De kvinnor som har råd kan ibland få hjälp på hemliga kliniker som utför säkra men olagliga aborter, eller åka utomlands för att få abort där det är lagligt.

Men fattiga kvinnor och unga flickor ser sällan någon annan utväg än att göra farliga och olagliga aborter. Många av dem betalar med sitt liv: 47 000 dör varje år.

Och det slutar inte där. Flickor och kvinnor som överlever riskerar dessutom att åtalas och dömas till långa fängelsestraff. Önskan om att själva bestämma över sin kropp och reproduktion gör kvinnor till brottslingar.

Flera länder i Latinamerika har under de senaste decennierna infört totalförbud mot abort. Inga undantag medges. Sådana lagar tvingar barn att bli föräldrar. Till och med en 10-årig flicka som utsatts för incest tvingas fullfölja graviditeten, som i ett aktuellt och uppmärksammat fall i Paraguay. Flickan har tvångsplacerats på ett hem för ogifta mödrar.

I El Salvador riskerar kvinnor som fått missfall att anklagas för abort och straffas med fängelse. Amnesty International känner till flera hårresande fall där kvinnor som fått komplikationer under graviditeten dömts till fängelse för mord i mellan 30 och 50 år.

Några av världens mest restriktiva abortlagar finns dock på närmare håll, i Europa. Abort är totalförbjudet i Malta och mikrostaterna San Marino och Andorra. I Irland är abort förbjudet och straffbart med upp till 14 års fängelse. Abort medges endast då det finns en ”verklig och substantiell risk” för kvinnans liv.

Dessutom är det straffbart att ”främja och förespråka abort”, vilket sätter munkavle på hälso- och sjukvårdspersonal och inskränker på yttrande- och informationsfriheten.

Abortförbudet har dock inte lett till att aborterna upphört. Varje dag åker 10 till 12 kvinnor från Irland till England för att genomgå abort. En del av dem bär på foster som inte är livsdugliga – ändå kräver den irländska staten att kvinnorna ska fullfölja graviditeten.

Amnesty International har intervjuat kvinnor vars foster dött i livmodern men som trots det inte fått något medicinskt ingrepp. En del av de flickor och kvinnor som reser utomlands har blivit gravida efter våldtäkt. Andra åker för att graviditeten orsakat allvarliga hälsoproblem eller gör att de inte kan få behandling för allvarliga sjukdomar såsom cancer.

Men alla har inte råd att resa. Kvinnor som är asylsökande eller migranter saknar dessutom nödvändiga resedokument. Och en del kvinnor är alltför sjuka för att klara resan. Stigmat, den psykiska pressen och känslan av att vara en brottsling förföljer många – både de som åker och de som till slut avstår.

Gemensamt för många av de länder med hårda abortlagar är ofta att de genomsyras av patriarkala strukturer och starka religiösa institutioner som utövar kontroll över kvinnors sexualitet och reproduktion. Den traditionella kvinnorollen som mor och hustru omhuldas. Sex- och samlevnadsundervisning saknas eller är bristfällig. Fattigdom, sexuellt våld och diskriminering minskar också flickors och kvinnors utrymme att själva fatta beslut om sin kropp och hälsa.

Abortförbud av det här slaget kränker flickors och kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter: Rätt till liv, hälsa och privatliv. Lagarna bryter mot varje människas rätt att inte utsättas för tortyr och annan grym, förnedrande och omänsklig behandling eller bestraffning. Det är fullständigt oacceptabelt att stater kriminaliserar, åtalar och dömer kvinnor till fängelse för att de genomgått abort.

I sommar genomför Amnesty en kampanj riktad mot den irländska regeringen. Amnesty kräver ändringar i den irländska grundlagen: att abort avkriminaliseras och att kvinnor – som ett minimum – ges rätt till säkra och legala aborter vid våldtäkt, incest, då det finns risk för den gravida kvinnas hälsa eller om fostret inte är livsdugligt.

Sverige är en stark röst för sexuella och reproduktiva rättigheter internationellt, både vad gäller bistånd och i FN och andra internationella fora.

Som medlem i EU bör Sverige också trycka på Irland och kräva att deras abortlagstiftning ändras så att den uppfyller kraven enligt internationellt rätt.

Katarina Bergehed, Svenska Amnestys expert på kvinnors rättigheter