Kvinnor som grupp har högre arbetslöshet, lägre sysselsättningsgrad och lägre arbetskraftsdeltagande än män som grupp.

Vore man borgerlig debattör vore man kanske lockad att komma med det förslag som ofta lanseras för ungdomar och ibland för invandrare: Kvinnor måste ha lägre löner.

De måste gå in på en lägre nivå för att ”få in en fot” på arbetsmarknaden. De måste buda under männen för att göra sig attraktiva på arbetsmarknaden. Väl på insidan kan de sedan visa hur kompetenta och skickliga de är och klättra till en jämlik lönenivå i takt med att de visar sig ha lika hög produktivitet som män. Kanske vore det också en lösning att skrota LAS för kvinnor?

Men tänk att så resonerar inte borgerliga debattörer när det gäller kvinnor. Att det skulle vara en effektiv modell är det nog rätt få som tror. Att kvinnors löner redan i dag är lägre än mäns anses inte heller vara någon fantastisk fördel för arbetslösa kvinnors konkurrenskraft. Däremot menar man att det kan fungera på exakt det sättet för ungdomar och invandrare. Detta trots att också ungdomar redan i dag har lägre lön än de som är lite äldre.

Kvinnors högre arbetslöshet, lägre sysselsättningsgrad och lägre arbetskraftsdeltagande lär oss i stället något annat.
– Kvinnor med låg utbildning är uppenbart minst efterfrågade på arbetsmarknaden. Då är också frågan, hur samhällets resurser riktas för att dra de kvinnorna in i arbetskraften, säger LO:s utredare Ulrika Vedin i vår text om arbetslöshetens struktur.

Svaret på den frågan bör förstås inte vara lägre löner, som döms ut som lösning i såväl den kommande LO-rapporten vars siffror vi tagit del av, som i en rad andra studier som Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef för TCO, sammanfattar väl här.

Svaret bör i stället vara utbildning. Vare sig du är kvinna, ung eller utrikes född – eller ung utrikesfödd kvinna – är det utbildningsnivå som är den stora, avgörande, skillnaden för hur hög sysselsättningsgraden är.

Sänkta kvinnolöner är självklart inte någon lösning, men det vore förstås intressant att se borgerliga partier gå till val på det. Centerpartiet har ju redovisat en del nyskapande idéer den senaste tiden, så kanske kan det vara Annie Lööf som föreslår sänkta kvinnolöner i valrörelsen?

Själv önskar jag man lyssnade mer på Torbjörn Dalins analys:
– Könsmaktsordningen blir synlig inom varje grupp, oavsett om du jämför utbildningslängd eller var du är född. Det är så som samhället ser ut i dag och det är något vi måste bryta, säger Torbjörn Dalin, medförfattare till rapporten och utredare på GS-facket.

Han syftar på att kvinnor genomför i snitt 47 minuter mer obetalt hemarbete varje dag än män. Han syftar på att 148 100 kvinnor som deltidsarbetar uppger att vård av barn är orsaken, när motsvarande siffra för män är 14 700. Han syftar på att män tar ut mindre än en fjärdedel av antalet utbetalda dagar med föräldrapenning. Att kvinnor tar ut 64 procent av dagarna med tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn.

Alla dessa faktorer försvårar för kvinnor på arbetsmarknaden.

Därför är det hög tid att vi börjar prata jämställdhet när vi pratar arbetslöshet.