Biskopsgården. Foto: LBerkos/Flickr.

Människorna i de utsatta områdena blir allt fattigare. 

Sverige har 53 så kallade utsatta områden. Bilden som ofta ges är att de präglas av brottslighet, våld mot blåljuspersonal och en uppgivenhet från invånarna. Expressens reportageserie Utanförskapet inifrån bekräftar till viss del bilden, men det som framförallt präglar dessa områden är fattigdom.

40 procent av invånarna i de utsatta områdena ingår i gruppen låginkomsttagare, och ökar. Låginkomsttagare är de 25 procent av Sveriges befolkning som har lägst inkomst. I de utsatta områdena är arbetslösheten hög, människors hälsa sämre och skolresultaten är dåliga.

Expressen målar upp en bild av områden som övriga samhället har lämnat, långt innan brottskartellerna tog över – ett klassamhälle där de rika övergett de fattiga.

Därför är det glädjande att läsa om Botkyrka kommun som har valt att ta tag i problemen långsiktigt. Där har arbetslösheten minskat och skolresultaten förbättrats. Allt är inte guld och gröna skogar, men kommunen visar att hårt och långsiktigt arbete lönar sig. En annan framgångssaga är skolan Ryaskolan i Biskopsgården som lyckats vända resultaten, trots att all statistik talar emot att området ska ha en framgångsrik skola.

Ett hinder för framgång i de här områdena är de parallella samhällen som byggts upp där brott är det som försörjer människor och där gängen håller områdena i skräck. Men det rör sig om en liten klick människor.

Alliansens ropar efter fler poliser och hårdare straff. Brott ska beivras, men fler poliser gör inte att resultaten i skolan går upp eller att samhällsservice magiskt återuppstår. Det krävs politik för ett jämlikt samhälle – åtgärder för att öka sysselsättningen, förbättra skolresultaten, ge unga en meningsfull fritid. Ge människor framtidstro. Och det är svårt. Men Botkyrka kommun visar att det går att vända trenden.

Energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan, som har de utsatta områdena på sitt bord, har en tuff uppgift framför sig. Det kommer att krävas nära samarbete med kommuner, det lokala civilsamhället och resten av regeringen för att nå framgång.

Och Baylan får helt enkelt inte misslyckas. De barn och unga som lever i de här områdena har inte råd med det.