År 1980 tjänade den ekonomiska eliten 9,1 gånger så mycket som industriarbetarna. Idag har de en inkomst 67,2 gånger större än en industriarbetare. .Foto: Pixabay

Makteliten Inkomsten för en vd på ett av Sveriges toppföretag är 67 gånger högre än medellönen för en industriarbetare, enligt LO:s årliga rapport om makteliten. Dagens Arena har frågat människor i Stockholm vad de tycker om löneskillnaden.

Idag tisdag kom LO- rapporten Makteliten. Den årliga rapporten går ut på att spåra inkomsterna hos fyra olika grupper i Sverige: den ekonomiska eliten, den byråkratiska eliten, den demokratiska eliten och industriarbetarna. Absolut mest tjänar den ekonomiska eliten, som i rapporten representeras av verkställande direktörer på 50 av Sveriges största företag. Idag har de en inkomst 67,2 gånger större än en industriarbetare.

År 1980 tjänade den ekonomiska eliten 9,1 gånger så mycket som industriarbetarna. På senare år har siffran ökat. Årets data baseras på 2022 års inkomster, och löneskillnaden är den näst största i undersökningens 70-åriga historia.

Susanna Gideonsson
Susanna Gideonsson: “Det måste inte vara så här.” Foto: Fredrik Sandin Carlson

 

– I Sverige har de senaste åren med pandemi och rekordinflation inneburit tuffa tider för vanligt folk. Samtidigt har vi fått se fler svenskar bli miljardärer och banker och andra sko sig. Vår rapport visar hur storbolagens vd:ar också dragit ifrån under de här åren, säger Susanna Gideonsson, ordförande för LO.

Reaktionerna är starka

Dagens Arena har frågat människor på Stockholms centralstation hur de reagerar på rapportens resultat.

Ada, 70

Ada har åsikter.

– Det är för mycket. Det blir bara orättvist. Som vd kan man kanske tjäna lite mer än en industriarbetare, men inte så mycket.

Anders, 69

Anders

– Det förvånar mig verkligen inte. Löneskillnaderna blir högre, det är ju allmänt känt. De skulle behöva utjämnas. De här cheferna är överbetalda.

Jonathan, 43

Jonathan

– Det kan låta som väldigt mycket, men lönen för en vd brukar vara prestationsbaserad. På ett framgångsrikt företag får vd:n mer, men företagen ägs till viss del av pensionsbolag. Om arbetarna har kollektivavtal så får de också mer i tjänstepension om det går bra för företaget. Sedan är ju urvalet här väldigt litet, bara 50 företag. Det är inte så förargligt egentligen, baserat på levnadsstandarden vi har i Sverige.

Lina, 46

Lina reagerar på Makteliten.

– Det är helt jävla orimligt. De här mångmiljardärerna tjänar inte på arbete de själva utför, utan på arbete som andra utför åt dem.

Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch har också kommenterat LO-rapporten i ett mejl till Dagens Arena.

– LO ger en felaktig bild och fokuserar på fel saker. Det selektiva urval av de allra högst betalda som LO använder ger de en överdriven bild av inkomstskillnader. En genomsnittlig vd tjänar inte ens tre gånger så mycket som en genomsnittlig industriarbetare, säger han.

Dagens Arena har sökt Svenskt Näringsliv med de avböjer att kommentera.