Foto: Niklas Palmklint
Foto: Niklas Palmklint

I dag är det Bröstcancerdagen.

En dag som uppmärksammas internationellt och som ingår i oktober månads satsning på att synliggöra den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Det är också en av de vanligaste dödsorsakerna bland medelålders kvinnor, enligt Socialstyrelsens rapport Cancer i siffror 2013.

Ju tidigare bröstcancer upptäcks, desto bättre är prognosen. Bröstbevarande kirurgi och strålbehandling ger numera lika goda överlevnadsresultat som att operera bort hela bröstet.

Nyligen presenterades en behandling som ökar överlevnaden med fem år. Det är patienter med spridd bröstcancer som fått den nya behandlingen. Hälften av dem som fått behandlingen har överlevt i mer än fem år utan allvarligare biverkningar. 

Behandlingen har varit godkänd av Tandvårds- och läkemedelsmyndigheten i ett år och Socialstyrelsen rekommenderar den. Trots det är användningen mycket olika över landet och alla får inte ta del av den, enligt Sveriges Radio.

En gissning är att det inte är okunskap som styr vilka sjuka kvinnor som får behandlingen, utan att det snarare rör sig om ekonomi. Socialstyrelsen har tidigare visat att det finns både könsmässiga, sociala och regionala skillnader i vården. Det är fortfarande en bit kvar till att vården är jämlik. Oavsett var man bor, ska den bästa behandlingen ges. Så enkelt är det.

Lite drygt 20 kvinnor insjuknar i bröstcancer varje dag. De drabbade är oftast medelålders eller äldre. Varje år dör ungefär 1 500 kvinnor årligen i sjukdomen.

Rosa Bandet 2014. Design Camilla Thulin. Foto: Niklas Palmklint
Rosa Bandet 2014.

Varje år i oktober sedan 2002 har Cancerfonden haft sin kampanj Rosa Bandet. En känd person har designat ett rosa band som säljs för att finansiera forskning och informationsspridning om bröstcancer.

Varje år i oktober syns det rosa bandet på gamla och unga, män och kvinnor. Det bärs som en påminnelse om de kvinnor som inte överlevde och som en påminnelse om att forskningen går framåt och att siffrorna ser bättre ut för varje år som går.