C har hög svansföring gällande invandringens positiva sidor. Samtidigt vill man försämra både jobbvillkor och välfärd för nyanlända. Det är inget annat än hyckleri. 

Centerns Annie Lööf har fått rejäl utväxling på att partiet står upp för en generös flyktingpolitik. Plötsligt lyfts hon även av delar av vänstern som en förebild. Och partiet har högre opinionssiffror än på länge.

Centern lade ner sina röster när Riksdagen röstade igenom de tillfälliga uppehållstillstånden i år. Och beröm kan vara på sin plats när det gäller att lyfta det det positiva i att människor vill komma till Sverige, och att se flyktingar som människor med potential att bidra. Samt att ta avstånd från att samarbeta med SD.

Men man måste komma ihåg att i Centerns värld får människor gärna komma hit, men de ska inte få rätt till samma system som vi som redan bor här. C vill ha en låglönemarknad och en kraftigt bantad välfärdsstat.

Senast i raden är förslaget att förändra att nyanlända har rätt till garantipension, även om de kommer till Sverige sent i livet. Vi talar alltså om en nivå på inkomst som är 7 863 kronor för ensamstående och 7 014 kronor i månaden för gifta. Om nyanlända inte ens ska få den nivån, kommer en hel del vara tvungna att gå till socialkontoret. Eller så skapar man en helt ny grupp av än mer utsatta pensionärer som måste fortsätta att jobba för att klara sig.

Partiet vill också ta bort rätten till föräldrapenning för flyktingar med barn äldre än två år, samt avskaffa efterlevandestödet för ensamkommande barn.

Centern är också det parti som går i bräschen för lönesänkningarna, med förslag om att lagstifta om jobb för nyanlända med lägre löner. Så skapas en låglönemarknad, på sikt likt i USA, där man måste ha flera jobb för att försörja sig.

Centerpartiet har inte följt efter när M och KD stramat åt sin invandringspolitik. Men alliansen tävlar gärna om att försämra systemen för de som kommit till Sverige. Med förslaget om sänkt garantipension närmar sig C sina borgerliga kompisar. Sannolikt nödvändigt för att de ska kunna presentera ett gemensamt valmanifest.

Att stå upp för det positiva i att människor ska få komma till Sverige, ska Centerpartiet ha all cred för. Men då måste det också vara tydligt att deras pris för detta är en bantad välfärd, där folk måste ha flera jobb för att försörja sig, och där ordet fattigpensionär får en än djupare innebörd.