Kitty Ehn, Erika Karlénius, Rebecka Carlsson

Motståndskraftig dynamism är temat för dagen på World Economic Forum. Men vackra ord allena kan inte bryta trenden mot en fyra grader varmare värld, skriver företrädare för MP.

I dag inleds den fjärde dagen på World Economic Forums årliga möte. Mer än 2 500 deltagare från över 100 länder har samlats i det schweiziska skidområdet Davos-Klosters för att diskutera årets tema, ”motståndskraftig dynamism”. Temat syftar på motståndskraft mot både den globala uppvärmningen och mot ekonomiska kriser.

Men vackra ord allena kan inte bryta trenden mot en fyra grader varmare värld med ett fallerande ekonomiskt system. Vi gröna kräver nu konkreta handlingar från Fredrik Reinfeldt och de andra ledarna på plats.

Samtidigt som mötet i Davos pågår, rapporterar den samlade forskningen om ett allt mer alarmerande läge för klimatet. Nyligen gick FN:s förre chef för klimatförhandlingarna, Yvo de Boer, ut och sa att tvågradersmålet är passerat. Under hösten kom en rapport från Världsbanken som visade att vi hastigt rör oss mot en temperaturökning på katastrofala fyra grader!

Kunskapen om vad som håller på att hända är inte det som saknas. Inte heller saknas lösningarna på klimatutmaningen. En ny rapport från internationella energirådet, IEA, analyserar förutsättningarna för ett klimatneutralt Norden till år 2050. Slutsatsen är att det krävs dramatiska förändringar och enorma investeringar för att uppnå de utsatta klimat- och miljömålen. Den totala kostnaden för att nå målet till år 2050 beräknar IEA till 0,7 procent av de nordiska ländernas BNP, motsvarande ungefär 3 000 miljarder svenska kronor.

Förutom konkreta omställningsåtgärder pekar rapporten från IEA även på behovet av långtgående samordning mellan länderna. Precis som globalt samarbete är nödvändigt för att motverka den globala uppvärmningen så är nordiskt samarbete oumbärligt för att uppnå ett klimatneutralt Norden till år 2050. De nordiska parlamentens samarbetsorgan Nordiska Rådet är ett forum med kapacitet att utveckla samordningen i klimatarbete. Men för att ta tillvara på denna kapacitet krävs krafttag från våra nordiska ledare, och nya politiska prioriteringar.

Vi i Miljöpartiet vet att en handlingskraftig, samordnad klimatpolitik är absolut nödvändig för ett motståndskraftigt ekonomiskt system. År 2006 släppte forskaren Nicolas Stern rapporten ”The Economics of Climate Change”. Rapporten pekar på att kostnaderna för att ställa om samhället kommer att bli mycket större om vi inte handlar snart.

På Nordiska Rådets hemsida kan en läsa att de nordiska länderna är eniga om att “arbetet för en hållbar utveckling är en av de viktigaste utmaningarna vi står inför”. Från Sveriges sida verkar dock prioriteringarna gå i rakt motsatt riktning. Sverige har under Fredrik Reinfeldts ledning arbetat fram en färdplan för att nå klimatneutralitet till år 2050. Färdplanen fuskar med siffror och innehåller gott om kryphål för den som vill fortsätta att släpp ut klimatgaser. I samma anda har alliansregeringen urholkat det svenska miljömålssystemet och klubbat igenom nedskärningar i Sveriges miljöbudget.

Norden som region försöker enligt det Nordiska Rådet vara en ”föregångsregion” inom klimatarbete, som visar vägen genom att föregå med gott exempel. För att leva upp till dessa ord krävs politiska omprioriteringar samt dramatiska förändringar och gröna investeringar görs. NU.

En grön omställning är det enda sättet att nå ett hållbart samhälle, i både ekologisk och ekonomisk bemärkelse. Politikerna har kunskap om läget och det finns gott om lösningar på problemet. Allt som saknas är det politiska modet och viljan. Det är hög tid att Fredrik Reinfeldt och andra ledare börjar leverera konkret klimatarbete och omsätter de fina orden i konkreta handlingar.

Kitty Ehn, Språkrör Grön Ungdom SYD
Erika Karlénius, Språkrör för Gröna Studenter
Rebecka Carlsson, Språkrör Grön Ungdom