Det är lika oacceptabelt att svenska män tar färjan till Lettland eller flyger till Thailand för att köpa sex som om brottet begås i Sverige. Det skriver Lena Olsson (V).

För femton år sedan beslutade Sveriges riksdag att kriminalisera sexköp i Sverige. Lagen har fått en stor folklig förankring och påverkar förekomsten av prostitution och attityder hos befolkningen.

Tio år senare infördes ett förbud i Norge och där infördes även straff för sexköp utomlands. Förra året straffades en norsk man för att ha köpt sex i Riga, bötesbeloppet var 27 000 norska kronor. Även Island har kriminaliserat sexköp. I Finland är det straffbart att köpa sexuella tjänster av offer för människohandel. I Danmark är däremot både köp och försäljning av sexuella tjänster legaliserade. Vid en jämförelse mellan dessa länder kan man konstatera att förekomsten av sexköp är lägst i Sverige, som har haft lagstiftningen längst tid, och högst i Danmark.

En rapport från Linköpings universitet om prostitution i Sverige har visat att av 80 procent av de som köpt sex har gjort det utomlands när de senast gjorde det. Det är lika oacceptabelt att svenska män tar färjan till Lettland eller flyger till Thailand för att köpa sex som om brottet begås i Sverige. Men i dag är det inte möjligt att i Sverige döma den som köpt sex av en vuxen person utomlands om sexköpet är tillåtet i det andra landet.

Sveriges Kvinnolobby, som är en paraplyorganisation för kvinnoorganisationer, driver tillsammans med Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige och Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund en föredömlig kampanj mot mäns köp av sex utomlands. Kampanjen uppmanar företag att införa förbud mot sexköp vid arbetsresor och att kräva porrfria hotell i företagens resepolicyer. En tredjedel av svenskars sexköp utomlands sker i samband med resor i tjänsten.

Också svenska rese- och charterarrangörer berörs eftersom 43 procent av svenskarnas sexköp utomlands sker på semesterresor. Ett större ansvar för att motarbeta sexköp och ett tydligt ställningstagande mot den sexindustri som är utbredd på många resmål borde prioriteras.

I kampanjen uppmanar kvinnoorganisationerna staten att ta sitt ansvar och införa etiska riktlinjer mot sexköp i statligt ägda bolag och genom att skärpa lagstiftningen till att gälla svenskar som köper sex i utlandet. Vänsterpartiet har länge drivit  det kravet och har stöd både av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I slutet av förra året klargjorde Centerkvinnorna, Liberala Kvinnor och Kristdemokratiska kvinnoförbundet att även de anser att sexköp som sker utomlands ska kriminaliseras.

Just nu pågår en stor debatt om prostitution runt om i Europa och ett stort opinionsarbete för att stoppa prostitution och trafficking  – det vill säga handel med människor för sexuella ändamål. De länder som kriminaliserat sexköp ses som föredöme. Bland annat har ett upprop samlat över 200 organisationer som verkar för totalt förbud. Riksdagen har slagit fast att sexköp är ett brott mot mänskliga rättigheter och ett hinder för att uppnå jämställdhet.

Svenskar ska inte kränka mänskliga rättigheter i Sverige, men inte heller i andra delar av världen. Nu är det dags att vi i Sverige följer Norges exempel och tar nästa steg i arbetet mot sexköp genom att avskaffa kravet på dubbel straffbarhet vid sexköp.

Lena Olsson, riksdagsledamot Vänsterpartiet