Suleiman Said (S).

debatt Det råder ett klimat som är obehagligt och kränkande för svenska muslimer i Sverige, skriver socialdemokraten Suleiman Said.

Svenska medborgare vaknade upp för några dagar sedan med ett hakkors som täckte entrédörren till Stockholmsmoskén. Det stod inte ett ord om det i media eller varje fall ytterst begränsat.

Detta har blivit vardag för en av Sveriges största minoritetsreligioner, förövaren har till och med skrivit under med »Sebbe« bredvid. Denna Sebbe vet helt säkert att inget eller ingen kommer att rå på honom. Jag blir inte förvånad om hen nästa gång går ut med sin bild bredvid hakkorset.

Det är flera hatbrott som har skett på senaste tiden utan att något har gjorts mot dem. Polisen lägger undan detta och har ingen som helst prioritering av dem.

Islamofobiska texter avlöser varandra och det har blivit en tävling om vem som skriker högst och trycker ner islam som religion i allmänhet och muslimer i Sverige i synnerhet. Det råder ett klimat som är obehaglig och kränkande för svenska muslimer i Sverige.

Kristdemokraternas partiledare skrev en artikel den 15 mars i Expressen med rubriken: »Böneutropen påminner om islamistiskt förtryck.«

Att en svensk partiledare går ut med attack på oseriösa grunder mot religionsfriheten i Sverige för att rädda sitt parti från att åka ur riksdagen är under all kritik.

Du kan lika gärna lägga ner ditt parti och gå med Sverigedemokraterna, Ebba Busch Thor.

Du kan lika gärna lägga ner ditt parti och gå med Sverigedemokraterna, Ebba Busch Thor, de är iallafall öppna med sin grundidé om allas olika värde.

Denna nivå på debattklimatet skapar ett hat och en vi- mot-dem-känsla. Det triggar svaga individer som Sebbe som påverkas och agerar på detta.

En lag som värnar om vår rätt till yttrandefrihet är yttrandefrihetslagen. På riksdagens hemsida står det: »I Sverige har du rätt att tycka och säga nästan vad du vill. Du har rätt att uttrycka dig i radio, i tv och på webben.« Där står det också vad du inte får göra:
» Förmedla något som kan ses som hets mot folkgrupp eller om det visas filmer med inslag av sexuellt våld kan det räknas som brott mot yttrandefrihetsgrundlagen

Att hänvisa till yttrandefrihetslagen gäller alltså så länge det inte förmedlas något som anses som hets mot folkgrupp. Problemet är att många inte vet var gränsen däremellan går.

Ett exempel på detta är en utredning av en polischef som beskrevs i artikeln »Polischef spred rasistiskt hat: Massakrera asen« i Svenska Dagbladet den 28 mars 2018. Där framgick det att han granskades av gruppen för skiljande- och disciplinärenden i polisregion Nord, och där det ansågs att hans uttalanden föll inom ramen för yttrandefriheten, då dessa gjordes utanför tjänsten.

Om inte ens polisen vet var gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp går, då måste vi förtydliga den. Just nu pågår en debatt om nätjättarnas ansvar i det som står på deras plattformar, vilket är bra. Svensk lag ska gälla och skydda alla svenska medborgare i alla lägen vare sig man bekänner sig till en religion eller till ingen.

Svenska medborgare ska inte vakna till hakkors, vi har lagt debatten på en sådan nivå att vi glömt vad Sverige egentligen står för. Öppenhet, tolerans och allas lika värde. När det är som svårast ska vi hålla oss till dessa värden som en nation mot rasism och extremism i alla dess former, som när vi stod gemensamt efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

När det är som svårast ska vi hålla oss till dessa värden som en nation mot rasism och extremism i alla dess former, som när vi stod gemensamt efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

I slutändan täcktes hakkorset på Stockholmsmoskén av massor med hjärtan.

Enda sättet vi kan besegra hatet är genom att visa att det finns fler hjärtan.

Suleiman Said
är Kommunfullmäktige- och Riksdagskandidat
för Socialdemokraterna i Stockholm.