LEDARE Kristdemokraterna vill göra bekämpandet av bröstcancer till en klassfråga.

Just nu pågår Cancerfondens årliga Rosa Bandet-kampanj för att samla in pengar åt bröstcancerforskningen. Varje gång jag ser årets specialdesignade rosa rosett på tröjor och rockslaggråter jag lite och tänker på vänner som antingen drabbats av eller avlidit i en av västvärldens allvarligaste kvinnosjukdomar. 

Även begravningen och minnesstunden för den förre detta ledamoten i Svenska Akademien, Sara Daniusäger rum i nära anslutning till denna hösts Rosa Bandet-kampanj. Danius alldeles för tidiga bortgång berodde på aggressiv bröstcancer, och händelsen har väckt massor av sympatiyttringar och sorg över hela landet. 

Inte minst har den riktat strålkastarljuset mot behovet av att uppdatera det nationella mammografiprogrammethelt banbrytande när det lanserades på 90-talet, men numera daterat, liksom så mycket annat i den svenska välfärdenNyligen släppte Bröstcancerförbundet en rapport om att dagens mammografi bara upptäcker två av tre tumörer. 

Ebba Busch Thor är ingen feminist – hon är ultrakonservativ.

Idag finns nya metoder och mer information kring risk, som inte delges trots att majoriteten av kvinnor efterfrågar mer information. I Sverige har drygt 40 procent av alla kvinnor mellan 40 och 75 så kallat täta bröst, vilket innebär att de dels löper en större risk att drabbas av cancer, dels att deras mammografibilder är extra svåra att tyda. Med individuell screening, som Bröstcancerförbundet alltså förordar, skulle många fler fall kunna upptäckas i tid. Vi kan till exempel jämföra med USA där det nu finns överstatligt lagstiftande om vårdens skyldighet att rapportera brösttäthet till alla sina patienter. Där ligger Sverige skrämmande långt efter.

I detta läge och med urusel tajming väljer Kristdemokraterna med Ebba Busch Thor i spetsen att lägga fram ett förslag om att helt ta bort den avgiftsfria mammografiundersökningen. Trots partiets tidigare prat om en så kallad ”nationell cancerstrategi” vill man göra bröstcancerbekämpningen till en klassfråga, med förödande konsekvenser för kvinnohälsan. I höstbudgeten hänvisar KD gåtfullt och inte så lite cyniskt till att avgiftsfri mammografi slår mot jobb och företagande” – ännu ett exempel på hur vilse partiet har hamnat i sina ideologiska ställningstaganden.

Ebba Busch Thor har valt att profilera sig själv som företrädare för en ny folklig feminism – i motsats till ”elitfeministerna” bland socialdemokrater, vänsterpartister och liberaler. Trots KD:s historia som militant motståndare till i stort sett alla välfärdsreformer som gynnat kvinnor, avskaffandet av sambeskattningen, aborträtten och dagisreformen, för att nämna några, verkar budskapet gå hem. 

Åtminstone i vissa läger. Åtminstone fram tills nu.

För bilden av Ebba Busch Thor på hennes officiella Facebook-sida med ett rosa band på kavajuppslaget och ett inlägg om att bröstcancer varje år skördar 8 000 svenska kvinnoliv, samtidigt som partiet lanserar sitt mest kvinnofientliga förslag på många år, är svår att smälta. Hyckleriet har äntligen blivit omöjligt att dölja.

Ebba Busch Thor är ingen feminist – hon är ultrakonservativ.