Erna Sohlberg och Höyre har genom att ta in Fremskrittspartiet i den norska regeringen normaliserat deras hets mot invandrade. Vi borde alla få kalla kårar.

Om en vecka är det val i vårt närmaste grannland. Det borde uppmärksammas mer. Inte bara för att Sverige förekommer så mycket i den norska valdebatten.

Norges kontroversiella invandrarminister Sylvi Listhaug, som besökte Rinkeby i veckan, refererar ständigt till »det svenska tillståndet«.

Fenomenet Listhaug är en förvarning om vad som händer när den etablerade högern låter den främlingsfientliga extremhögern komma in i värmen.

Den nuvarande norska regeringen består av moderaternas systerparti Höyre och det främlingsfientliga Fremskrittspartiet. De får stöd i Stortinget av ytterligare två borgerliga partier, Kristelig Folkeparti och Venstre, som dock inte ingår i regeringen.

Högerregeringen har sänkt skatterna med 21 miljarder norska kronor, bland annat genom att avskaffa arvsskatten och sänka förmögenhetsskatten.

Politiken har lett till ökande klyftor. Nästan hundratusen norska barn lever i relativ fattigdom, tudelningen av arbetsmarknaden blir allt djupare, låginkomsttagarna har inte fått någon reallöneökning sedan 2008.

En del av valrörelsen har handlat om detta, om forskjells-Norge, klyftornas Norge. Men när socialdemokratiska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre anklagar Höyres Erna Sohlberg, statsminister sedan 2013, för att hon har gjort det norska samhället kallare, då syftar han också på den hetsiga vi mot dom-politik som hennes regering står för.

Ingen tror på allvar att »norska värderingar« handlar om att äta våfflor och brunost.

Från invandrarminister Listhaug har hetsen varit explicit: hon publicerar bilder på asylsökande barn som ska avvisas på sin Facebooksida, och låter sina 100 000 följare jubla åt Fremskrittspartiet får slut på den »godhetstyranni« som hon menar plågat Norge.

Andra borgerliga politiker har ägnat sig åt det som i amerikansk debatt kallas dog-whistle politics: de säger inget öppet, men alla vet vad som menas. Ingen tror på allvar att »norska värderingar« handlar om att äta våfflor och brunost, som Senterpartiets Ola Borten och Höyres Linda Hofstad (kulturminister i regeringen) gav sken av i en intervju på en solig sommarveranda som gett stort eko i valrörelsen. Men alla vet vad de syftar på.

Erna Sohlberg och Höyre har genom att ta in Fremskrittspartiet i regeringen normaliserat Frp:s hets mot invandrade. Det hjälper inte att de etablerade medierna är kritiska till Listhaugs hårresande påståenden, och försöker överträffa varandra i faktakoll.

Medierna har varit helt okritiska när det gäller hur mycket utrymme de gett politiker som Listhaug, säger Sigrid Hagerup från den norska tankesmedjan Agenda som besökte Stockholm i veckan.

Den norska fackföreningsrörelsen är tydlig med att den vill se en vänsterregering i Norge. Det norska näringslivet, å sin sida, har bevisat de är beredda att stödja det parti som levererar störst skattesänkningar. Oavsett koalitionspartner.

Den som släppt in Fremskrittspartiet är moderaternas systerparti Hoyre med statsminister Erna Solberg i spetsen.

Erna gjör Norge til et kaldere samfunn. Och vi borde alla få kalla kårar.