Massakern i Paris får inte tysta oss. Vi måste fortsätta höja våra röster, skriva våra texter och teckna våra karikatyrer.

Det fruktansvärda terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris – som i skrivande stund orsakat tio journalisters och två polisers död – är en tragedi och ett hårt angrepp mot demokratin och det fria ordet.

Ett flertal maskerade män med automatvapen tog sig in på tidningsredaktionen, som natten innan dådet publicerat en satirteckning av ledaren för Islamiska staten. Bland de döda finns Charlie Hebdos chefredaktör och tre av tidningens fyra satirtecknare.

Tidningen är känd för en kontroversiell satir mot makthavare, religiösa ledare och institutioner som polismyndigheten. År 2011 attackerades Charlie Hebdo med en brandbomb, vilket då kopplades ihop med en avbildning av profeten Mohammed på tidningens förstasida.

Satir är ett av demokratins mest effektiva vapen, skriver The Guardian efter terrordådet. Att testa gränserna för den religiösa toleransen är en börda som yttrandefriheten i en demokrati måste kunna bära, skriver tidningen.

Syftet med en terrorattack är att sprida skräck bland befolkningen. En förlamande skräck som ska paralysera människor från fortsatt handling eller tänkande i den riktning som terroristerna vill hindra. Det gäller inte minst den journalistiska verksamheten som är syret som levandegör ett fritt samhälle.

Exemplen på attacker mot press- och yttrandefriheten är tyvärr alldeles för många. Reportrar utan gränser publicerade för en månad sedan en sammanställning som visar att journalister mördas med en ny systematik och brutalitet än tidigare. Syrien är den farligaste platsen i världen för journalister. Mordet på den svenska journalisten Nils Horner i Afghanistan förra året är fortfarande färskt i minnet.

Det fria ordet är en grundbult i den fria världen. Och det är den som är under attack med dådet i Paris.

Det går inte att skydda sig mot terrorattacker. Men det går att skydda demokratin. Det går att skydda det öppna, toleranta samhället. Genom att vi fortsätter vara öppna, genom att vi tillåter en variation av uttryck och åsikter och genom att vi tillsammans fördömer varenda handling som inskränker vår frihet att uttrycka oss och leva som kritiskt tänkande och självständiga individer.

Omvärldens ledare fördömer starkt attacken på yttrandefriheten och demokratin. Några timmar efter morden i Paris skrev författaren Salman Rushdie att satir alltid har varit en kraft för frihet och mot tyranni, falskhet och dumhet. Han fortsätter med att religioner, precis som alla andra idéer, förtjänar kritik, satir och orädd respektlöshet. Det är så god journalistik ska fungera. Den ska få oss att se på världen på ständigt nya sätt, att ifrågasätta det vi trodde att vi visste om den.

Våldet får aldrig vinna över friheten och mångfalden, terroristerna får aldrig vinna över ordet. Därför ska vi inte tystna efter massakern i Paris, utan fortsätta höja våra röster, skriva våra texter och teckna våra karikatyrer.