Jonas Sjöstedt (V) Foto Jenny Lindahl

Vilka möjligheter har Jonas Sjöstedt att kräva något av Löfven för att ge regeringsuppgörelsen med C och L stöd? Kommunpolitiker i Malmö och Göteborg kräver garantier om de tunga frågorna i dokumentet.

Anna Herdy, chefredaktör för socialistiska tidningen Flamman skrev en ledare i helgen och påminde om Jonas Sjöstedts egna ord om att Vänsterpartiet inte ska vara en dörrmatta, i bemärkelsen att andra partier inte ska räkna med deras stöd utan kostnader.

– Principen borde vara att rösta nej till en uppgörelse som skadar arbetarklassen, säger Anna Herdy.

Konflikten i partiets val är vad de tros förlora kortsiktigt på att rösta nej till Löfven, i form av rollen som pålitlig samarbetspartner för Socialdemokraterna, och vad som gynnar partiet på lång sikt, vilket Anna Herdy tror är en mer hårdför linje kring politiskt viktiga frågor.

I nuläget tror hon att Vänsterpartiet i slutänden kommer att acceptera Löfven i statsministeromröstningen. Men det kräver vissa politiska utfästelser från Stefan Löfven, och där står de reformer V fick igenom under förra mandatperioden i fokus.

– Det är inte småpotatis, men inte heller lätt för Löfven att lova något om för det är beroende av en budgetförhandling, säger hon.

Ett återinförande av avdrag fackföreningsavgiften är en annan sakpolitisk fråga som nämnts som viktig för partiet, och som ligger utanför uppgörelsen med C och L. Men även den kostar pengar.

– De skulle kunna kräva att man skrotar lagförslaget om inskränkningar i strejkrätten, men det skulle S aldrig gå med på, eftersom parterna kommit överens om det.

Ett annat område hon nämner, där V skulle kunna ställa krav, är hur man formulerar regleringsbrev till Försäkringskassan.

– Regleringsbrevet och formuleringarna om att minska sjuktalen fick stor betydelse senaste mandatperioden, och sjukförsäkringen är en viktig fråga för väldigt många av V-väljarna.

 Daniel Bernmar, kommunalråd i Göteborg för Vänsterpartiet, tycker att Vänsterpartiet måste ställa stora krav, vad gäller kärnfrågorna i den politiska uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

– Om man läser dokumentet finns väldigt många självmotsägelser. När det gäller skatterna står det att ojämlikheten ska minska medan de konkreta förslagen istället ökar ojämlikheten. Då behöver Vänsterpartiet ha diskussioner med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om det här: hur ska ojämlikheten minska? Det gäller också arbetsrätten och hyresmarknaden, där S måste förklara hur de ser på de här reformerna, säger Daniel Bernmar.

När det gäller hur de diskussionerna mellan de rödgröna partierna ska manifestera sig konkret, till exempel i löften, är Daniel Bernmar mindre tydlig, men påpekar hur viktigt det är med förtroende mellan partier i sådana förhandlingar.

Även Vänsterpartiets så kallade jämlikhetsreformer från förra mandatperioden är viktiga, enligt kommunalrådet.

– Vi kan ställa krav på att S och MP ska stå upp för våra jämlikhetsreformer. De är mindre kostsamma än de väldigt stora ojämlikhetsreformerna som står i dokumentet, säger Daniel Bernmar.

Skrivningen i uppgörelsen om att Vänsterpartiet ska hållas borta från politiskt inflytande har fått många medlemmar att se rött, menar han, vilket har gjort att de lusläst dokumentet på ett annat sätt än de kanske hade gjort annars. Det här skärper kraven på partiledningen att ställa krav på S.

Angående möjligheten att V till slut skulle trycka röd knapp, säger han:

– För V finns bara en lösning: att Löfven blir statsminister. Jag hoppas att det här löser sig för jag tor fortfarande att det bästa är att släppa fram Löfven trots allt.

Mirjam Katzin är ordförande för Vänsterpartiet i Malmö.

– Jag tycker inte att det räcker med att bara få bort klausulen som stoppar Vänsterpartiets inflytande, utan jag tycker också att det är viktigt att inte släppa igenom flera av de systemförändrande skrivningarna i dokumentet. Då tänker jag till exempel på de som innebär ett maktskifte på hyresmarknaden, säger Mirjam Katzin.

Även arbetsrätten är en sådan avgörande fråga, tycker Mirjam Katzin, där makten förskjuts åt fel håll i uppgörelsen. Hon vänder sig också mot etableringsjobben, som innebär lägre löner för nyanlända, och förändringarna i a-kassan.

Om man inte får utfästelser på de här områdena tycker hon att att Vänsterpartiet ska rösta nej.

Vad blir konsekvensen för Vänsterpartiet om man trycker rött?

– Det finns en risk för svekdebatt oavsett hur man röstar. Antingen sviker man högern eller väljarna. Då är det viktigare att hålla sig trogen väljarna och de intressen vi representerar, säger hon.

Även tidigare V-politikern Rossana Dinamarca och före detta partiledaren Lars Ohly har krävt att Vänsterpartiet sätter hårt mot hårt för att rösta igenom Stefan Löfven.