Miljöpartiet välkomnar Socialdemokraternas förlag om att kommunerna ska ta över ansökningar till friskolor. Men Rosanna Dinamarca (V) säger till Dagens Arena att det inte är kösystemet det är fel på – utan vinstintresset.

Friskolorna har hamnat i ordentligt blåsväder. Misskötta riskkapitalägda skolor läggs ned, elever som behöver särskilt stöd nekas plats, slutbetyg har kommit bort och många friskolor slarvar med betygsarkivering. Flera politiker har nu rutit till och vill se förändringar.

På fredagen gick Stefan Löfven ut i Dagens Nyheter med beskedet att Socialdemokraterna kräver att kommunerna tar över ansvaret för ansökningar till friskolorna.

Miljöpartiet säger till Dagens Arena att de välkomnar förslaget.
– Vi vill hitta en modell som försäkrar att alla elever kommer in. Det garanterar att eleverna inte väljs in godtyckligt av någon enskild rektor eller skola, säger Jabar Amin, utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Rossana Dinamarca, utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, anser inte att det är kösystemet det är fel på:
– Det är dags att Socialdemokraterna ser att det är ett systemfel och att det inte är ett fel på kösystemet, säger hon.

I dagens Expressen debatterar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt politiken kring friskolorna: ”… nu när valet närmar sig försöker de partier som skyddar vinstintresset att låta som om de inte gjorde det. Jan Björklund och Anders Borg har uttalat sig om att riskkapitalbolag är olämpliga ägare till skolan. Frågan ska utredas, och någon gång i framtiden ska något göras oklart vad mot de oseriösa ägarna. Men oklara förslag om att inte släppa fram nya riskkapitalbolag som ägare räcker inte.”

Jonas Sjöstedt skriver också att en stor majoritet av svenskarna vill ha bort det privata vinstintresset i skolan, men att S och MP gjort upp med högeralliansen i friskolekommittén om att vinster ska få tas ut även framöver.

– Det stämmer inte, säger Jabar Amin (MP). Vi har inte kommit överens – tvärt om. Vi har gjort ett särskilt yttrande om att skolor vars syfte är att gå med vinst inte ska få tillstånd att driva skola, det vill vi ha ett uttalat regelverk för. Eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten. Det här yttrandet har även Socialdemokraterna ställt sig bakom, säger han.

Men Rossana Dinamarca säger att faktum kvarstår att dessa partier ändå har en överenskommelse med högeralliansen:
– De har bara garderat sig genom att göra ett särskilt yttrande, men faktum är att det finns en överenskommelse som gör att verksamheten fortsätter.