Budget 2019 Socialdemokraterna kommer inte att lägga någon egen budgetmotion, utan hoppas istället på att C och L röstar för övergångsbudgeten. Det rapporterar TT.

I budgetomröstningen önskar Socialdemokraterna att Centerpartiet och Liberalerna väljer att rösta på övergångsbudgeten. Socialdemokraterna själva lägger inte fram någon egen budget och hoppas att Centern och Liberalerna väljer att göra det samma.

Till TT säger Fredrik Olovsson, vice ordförande i riksdagens finansutskott och Socialdemokraternas talesperson i ekonomisk politik i riksdagen att det är rimligt att en övergångsregering också styr med en övergångsbudget och att de därför inte lägger fram ett eget förslag.

– Det rimliga är att den övergångsbudget som ligger också blir riksdagens beslut och då har partier som inte varit lika tydliga som Moderaterna möjligheten att stödja den. Det är öppet för både liberaler och centerpartister att rösta på övergångsbudgeten, säger Fredrik Olovsson.

Lööf och Björklund har tidigare sagt att deras partier ska lägga egna budgetmotioner och rösta på dem. När deras förslag fallit har de sagt att de ska lägga ner sina röster.

Det har spekulerats i om övergångsregeringen kan bli sittandes med en moderat budget efter omröstningen, sedan Sverigedemokraterna tidigare sagt att de är villiga att stödja en sådan. Skulle Kristdemokraterna rösta för M:s budget eller lägger ner sina röster skulle det vara tillräckligt för att få den godkänd, om L och C också lägger ner sina röster.

S och Fredrik Olovsson hoppas att det ska gå att undvika.

– Jag tycker att man kan kräva av de politiska partierna att man visar upp lite mer impulskontroll än vad Moderaterna har gjort under hösten, säger Olovsson och hävdar att oordning och extra val annars väntar bakom hörnet.

Olovsson säger till TT att han tror att det går att nå en överenskommelse i utskottet om något som ligger nära övergångsbudgeten, men att fokus nu måste ligga på förhandlingar om att få en regering till stånd, inte på budgeten.

Läs mer: SD öppnar för att rösta för en M-budget