Bild från Reportrar utan gränser.
Bild från Reportrar utan gränser.

Sämre yttrande och pressfrihet sedan förra året, det visar Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex.

Världen ser en dramatisk försämring av pressfriheten. Övergreppen på pressfrihet är fler och det finns färre möjligheter till öppen debatt.

IS, Boko Haram, drogkarteller och maffias flitigt missbrukande av pressen för att sprida propaganda pekas av Reportrar utan gränser ut som några förklaringar till varför pressfriheten har försämrats.

En annan förklaring är, enligt Reportrar utan Gränser, ökningen av väpnade konflikter i världen som leder till missbruk av media och en ”svält” av information till journalister.

De ökande problemen vid bevakning av protester nämns även det som bidragande faktor till nedgången. Fler journalister har rapporterat överfall i samband med protester under föregående år.

Världsdelen med högst resultat är i likhet med tidigare år Europa, men även här sjunker siffrorna. Man kan även se klyftan mellan olika EU-stater vidgas. Från Finland på första plats ner till Bulgarien på 106:e plats. Reportrar utan gränser konstaterar att man tidigare inte sett en så stor spridning innan och att ”EU verkar överväldigat av vissa medlemsstaters vilja att kompromissa på informationsfriheten”.

Sverige hamnar på femte plats – ett hopp uppåt från tionde plats i fjol, men inte på grund av bättre resultat. Anledningen är att resten av världen får sämre betyg.

– Vi ska vara stolta över att Sverige och de nordiska länderna är i topp. Men vi har problem med bland annat mediekoncentration, hot mot journalister på framförallt lokalredaktioner, och FRA-lagen, där EU nu diskuterar ytterligare inskränkningar i friheten, säger Jonathan Lundqvist på Reportrar utan gränser till Svenska Dagbladet.

 

Läs hela rapporten här.