Samuel Engblom, samhällspolitisk chef TCO. Bild t v: Michael Coghlan/Flickr.

DIGITALISERING Var tredje svensk tror att digitalisering kommer att påverka deras yrkesliv mer positivt än negativt de närmaste åren. 40 procent tror på en neutral påverkan. Det visar en undersökning av Novus. 

Var tredje svensk ser digitaliseringen som mer positiv än negativ för deras yrkesliv. 17 procent tror att deras yrkesliv kommer att påverkas mer negativt än positivt, medan 40 procent svarar att de tror att påverkan av digitaliseringen varken blir positiv eller negativ.

Bara 4 procent tror att digitaliseringen enbart kommer att innebära positiva förändringar. Det visar en undersökning som TCO har beställt av Novus, tillsammans med Gullers grupp.

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på Tjänstemännens centralorganisation,TCO, menar att svaren speglar att Sverige är ett land som är förhållandevis bra på att hantera förändringar som exempelvis digitalisering.

– Internationell forskning visar att teknisk utveckling får olika effekt på arbetslivet i olika länder. I länder som Sverige, där vi har högre grad av medarbetarinflytande, högre kollektivavtalstäckning och facklig organisering introduceras ny teknik på ett sätt som är bättre för medarbetarna och inte bara på ett sätt som kommer uppifrån, säger Samuel Engblom.

Samtidigt visar undersökningen på en stor skillnad mellan hög- och lågutbildade när det gäller hur optimistisk man är till den digitala utvecklingen. Mest optimistiska till hur digitaliseringen kommer påverka yrkeslivet är högutbildade män under 50 år i Stockholm, medan män över 50 år med högst grundskoleutbildning är överrepresenterade bland de som tror att digitaliseringen kommer att påverka deras arbete negativt.

Skillnaden förvånar inte, enligt Samuel Engblom.

– Om man har ett jobb där man är mer styrd, och där tekniken ibland används på ett sätt att kontrollera de anställda är det naturligt att man upplever det som mer negativt än tjänstemän där tekniken mer kan syfta till att underlätta, säger han.

Men det är ”ingen naturlag” att digitaliseringen ska gynna tjänstemän mer än arbetare.

– Det kan ju vara positivt i arbetaryrken också om man använder tekniken för att underlätta eller automatisera farliga, monotona och tunga arbetsmoment.

Nästan hälften av svenskarna tror att digitaliseringen kommer att göra så att jobb försvinner, men att fler kvalificerade arbeten kommer till. 16 procent tror att jobb försvinner utan att några nya skapas, medan 9 procent svarar att fler enkla jobb kommer att uppstå när gamla försvinner.

Även här syns en tydlig demografisk skillnad. Bland de som tvivlar på att nya jobb kommer att skapas är lågutbildade män över 50 år som bor i Mellansverige överrepresenterade. Högutbildade män under 30 år i Västsverige är den grupp som har störst tro på att fler kvalificerade arbeten kommer att skapas.

Enkätdeltagarna har också fått frågan om de tror att deras kompetens kommer att vara tillräcklig för arbetsmarknaden om 15 år. Fyra av tio tror att deras kompetens kommer att vara otillräcklig.

– Där kan vi vara lite oroliga eftersom vi har ett utbildningssystem som bygger på att man utbildar sig mycket i början, men det är svårare att bygga på senare. Det måste bli lättare att vidareutbilda sig, säger Samuel Engblom.

Hur ser ni att digitaliseringen påverkar era medlemmar i TCO?

– Media och finansbranschen har påverkats mycket. Inom media har utvecklingen gått väldigt snabbt, när man ska vara digital som journalist och uppdatera nyheter dygnet runt. Många upplever nog att de har svårt att hänga med. I sjukvård och vissa delar av offentlig förvaltning, där man fortfarande använder mest fax och papper, upplever däremot många att arbetet skulle underlättas om digitaliseringen gick snabbare, säger Samuel Engblom.