Foto: Flickr/Stephan Hochhaus
Foto: Flickr/Stephan Hochhaus

Ingen av åklagarkamrarna lever upp till kravet om att utreda brott mot barn inom 90 dagar, visar en ny rapport från Rädda Barnen.

Enligt lag ska brott mot barn utredas skyndsamt. Inom 90 dagar efter brottet ska åklagaren fatta beslut om åtal om det finns en skäligen misstänkt. Men inte en enda av åklagarkamrarna lever upp till kravet, visar en ny rapport från Rädda Barnen.

Trots att det i stort sett alltid finns en misstänkt när det gäller våldsbrott mot barn, så tar omkring en tredjedel av utredningarna mer än 90 dagar, rapporterar Sveriges Radio.

– Inte någon av åklagarkamrarna lyckas följa lagen fullt ut, och brottsutsatta barn får vänta för länge, säger Maria Schillaci, psykolog på Rädda Barnen och en av de som jobbat med utredningen, till radion.

Hur väl lagen efterlevs varierar dessutom mycket mellan olika delar av landet. Nästan 90 procent av brottsanmälningarna utreds i tid i Jönköping och Karlskrona. Men i Örebro och Östersund, där är det bara drygt hälften av fallen som utreds inom 90 dagar.

– Det är rättsosäkert och det blir godtyckligt. Om det beror på var du bor, vilken hjälp du får, så är det naturligtvis ett problem, säger Maria Schillaci på Rädda Barnen.