Låsta asylmottagningar, hårdare regler för familjeåterförening och en religionsundervisning som ska domineras av kristendom. Det är ett par punkter i det avtal som Norges fyra borgerliga partier kommit överens om.

Høyre och det främlingsfientliga Fremskrittspartiet har bildat regering. Därmed har Norge fått sin mest konservativa regering sedan andra världskriget. Liberala Venstre och Kristelig folkeparti avböjde att sitta i regeringen på grund av Fremskrittspartiet, men säger att de vill stödja den i Stortinget. Høyre måste ena de fyra partierna för att få majoritet i riksdagen. Efter förhandlingar har de nu tecknat ett samarbetsavtal.

De fyra borgerliga partiernas gemensamma samarbetsavtal innebär både givande och tagande i en rad frågor. Høyre och Frp har fått backa i sin önska om att utvinna olja i Lofoten, Vesterålen och Senja. Inte heller en konsekvensutredning ska göras. De fyra partierna har enats om ett stopp för detta fram till år 2017.

Huruvida man ska utvinna olja eller ej i dessa områden är politiskt omstritt ända sedan mitten av 1970-talet. Många menar att ett oljeutsläpp i området skulle få katastrofala följder för miljön.

Fremskrittspartiets inflytande över politiken är tydlig på flera punkter. Till exempel har man kommit överens om att etablera låsta asylmottagningar för personer och familjer som fått avslag på sin ansökan och införa hårdare regler för familjeåterförening. Norge kommer också att ta krafttag mot svart arbetskraft. Och när det gäller skolan kommer RLE (religions-, livssyn- och etikundervisningen) ändras till KRLE, med betoning på K då minst 55 procent av undervisningen ska vara i kristendom.

Efter terrordåden den 22 juli 2011 tystnade den främlingsfientliga stämningen tillfälligt i Norge.

Nu, ett par år senare blev Fremskrittspartiet det tredje största partiet och fick drygt 16 procent av rösterna. Samtidigt växte det borgerliga partiet Høyre och fick 26,8 procent av rösterna och blev det näst störta partiet efter Arbeiderpartiet som behöll 30,8 procent av rösterna. Högern fick sammanlagt 96 mandat medan västern fick 72.

I Sverige anses Norge hålla en restriktiv flyktingpolitik. Men Fremskrittspartiet går längre. I början av sommaren föreslog Per Sandberg, Fremskrittspartiets talesman i invandringsfrågor att det borde byggas en mur mellan Grekland och Turkiet.

Han anser inte att det redan befintliga taggtrådsstängslet är nog. Flyktingar som tar sig till Grekland kan ta sig vidare till Norge då Norge är en del av Schengenområdet. I en artikel i Svenska Dagbladet säger han:

– Vi måste stänga yttergränsen hermetiskt, så att vi får kontroll över vem som kommer. Gör vi inte det sätter vi hela vår välfärd i fara.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver tre representanter för den unga nordiska socialdemokratin att den norska valrörelsen blev unik för norra Europa genom att ett högerpopulistiskt och främlingsfientligt parti som Frp bjudits in till regeringsförhandlingar redan under själva valrörelsen:

”Tidigt fann Høyre och Frp varandra. Den 15 juli gick till exempel Høyre och Frp ut med budskapet ”Nok far vara nok, sett dem pa en buss”. Förslaget handlar om att man vill bussa ut vad de kallar ”det romska folkslaget” från Norge. Sällan har ett politiskt förslag varit mer tydligt i sitt rasistiska språk och anslag.”

Frågan är vilken makt Fremskrittspartiet kommer att få i realiteten. I det avtal som de fyra borgerliga partierna nu har skrivit har Fremskrittspartiet alltså både backat och fått igenom delar av sina förslag.

Aftenposten skriver i en artikel om Frp att eftersom flertalet i stortinget befinner sig till vänster om Frp tvingas partiet att lägga flera av sina hjärtefrågor åt sidan. ”Men enligt Frp själva ser de ändå möjligheter med sin position i regeringsställning: Det kan bli svårt för KrF och Venstre att gå emot ’populära förslag’ och välja att samarbeta med de rödgröna, påpekar någon inom Frp”. Men enligt Aftenposten tror ”optimisterna” inom Frp att de tillsammans med Høyre kan få stöd för bland annat asylpolitiken av Arbeiderpartiet.

”Men medan politikerna i Frp är optimistiska, påminner politikerna i KrF och Venstre om att Frp står ensamma i en mängd frågor som de knappast kommer kunna driva igenom” skriver Aftenposten vidare.

Exempel på frågor som Frp vill driva är att förbud mot tiggeri ska införas. De vill också skapa ett mindre progressivt skattesystem och har föreslagit skattesänkningar på 100 miljarder norska kronor de kommande fyra åren.

Alla de frågor som inte finns med i avtalet måste godkännas av Stortinget där oppositionen är i majoritet. Det gör den politiska framtiden svårbedömd, säger Rune Karlsen, statsvetare vid Oslo Universitet till Sveriges Radio.

Dessutom är det först år 2015 som den nya regeringen i realiteten kan förverkliga sin politik då det är den avgående regeringen som lägger budgeten för nästa år. Till kommande år kan den nya regeringen med andra ord endast göra vissa ändringar.