Høyre hamrar in budskapet att mer måste skötas av marknaden och att klimatfrågan bara kan fixas av företagen. Arbeiderpartiet betonar motsatsen.

”Dagens ungdom växer upp i en orosfylld värld”, förklarar Arbeiderpartiets ledare Tryggve Bratteli. Året är 1971 och tidens hot och utmaningar andra än i dag. Ändå ringar orden in tidsandan inför det norska kommun- och fylkesvalet den 11 september i år.

Oslo svämmar bokstavligen över av kraftiga skyfall. Skenande inflation driver upp livsmedelspriserna. Och den ryska invasionen av Ukraina upplöser konturerna till det som tidigare var fast och tryggt.

Länge pekade allt på att valet skulle gå i en riktning. Høyres väljarstöd växte i mätning efter mätning och det började tisslas och tasslas om en blå våg som skulle riva också de mest envisa av Arbeiderpartiets bastioner. Högerledaren Erna Solberg kunde nöjt gnugga händerna.

Grav lovar att sänka den kommunala förmögenhetsskatten med 70 procent om Høyre vinner valet

Numera är utgången inte lika klar. Nya prognoser från TV 2 visar att Høyre förlorat ledningen i sju av landets kommuner sedan i juni. Ändå pekar det mesta på att partiet kommer att göra ett rekordval, till stor del beroende på ett rödgrönt regeringsunderlag som inte kunnat komma överens. Enligt de senaste prognoserna skulle de borgerliga plocka hem 28 kommuner, jämfört med 10 för de rödgröna.

Valet fungerar som ett slags folkomröstning om den sittande rödgröna regeringen, liksom en kraftmätning för oppositionen inför stortingsvalet 2025.

Skiljelinjerna är ideologiska. Medan Høyre och resten av högern hamrar in budskapet att mer måste skötas av marknaden och att klimatfrågan bara kan fixas av företagen betonar Arbeiderpartiet motsatsen. Klimatomställningen måste mobiliseras av hela samhället, Norge måste bli mer jämlikt och välfärden ska finansieras och utföras av det offentliga.

De senaste tidens utspel blixtbelyser skillnaderna.

Häromveckan förklarade Erna Solberg och Høyres lokala kandidat i Rauma, Gaute Grøtta Grav, att partiet vill skapa skatteparadis för miljardärer och skatteflyktingar. Den som vill gömma undan pengar ”förtjänar respekt” och Grav lovar att sänka den kommunala förmögenhetsskatten med 70 procent om Høyre vinner valet.

Förra veckan meddelade Arbeiderpartiets toppnamn i några av landets största städer att kommuner måste ges möjlighet att ta in mer i fastighetsskatt. Anledningen är att värden på bostäder inte motsvarar intäkter och att högre maxtak skulle ge kommunerna större handlingsfrihet när det gäller investeringar i exempelvis välfärden.

De senaste partiledardebatterna går i samma mönster.

Högern kräver mer av marknadslösningar för att klara de växande köerna inom äldreomsorgen – något som partiet kallar ”välfärdsmix” – och skattesänkningar som finansieras med svältkurer inom välfärden.

Arbeiderpartiet pekar i stället ut de privata aktörerna inom vården som själva problemet och menar att skattesänkningar riskerar att förvärra lågkonjunkturen och drabba den som behöver välfärden allra mest.

Hur det går är ännu uppe i luften. Men förverkligas Solbergs dröm om en blå våg blir Norge otryggare för de allra flesta – förutom en och annan skatteflykting.