Mette Frederiksen och Jakob Elleman-Jensen. Bilder: News Oresund/Wikimedia.

Nyhet I dag går Danmark till val. Statsvetaren Drude Dahlerup menar att det råder för mycket konsensus mellan partierna och att viktiga frågor därför hamnar i skymundan.

I dag går danska folket till val. Det röda blocket, med det socialdemokratiska partiet Socialdemokratiet och statsminister Mette Frederiksen i fronten, leder knappt över det blå blocket (47,6 procent mot 46,6 procent). Det nya liberala mittenpartiet Moderaterne, som får 8,8 procent i senaste mätningen, kan bli vågmästare. 

Den dansk-svenska statsvetaren Drude Dahlerup, vid Stockholms universitet, menar att valet är en omskakning av det danska partisystemet. I Danmark är spärren till folketinget 2 procent och 14 partier, på 175 ledamöter, är registrerade inför dagens val. En tredjedel av väljarna är osäkra på om de ska rösta rött eller blått. 

– Kampen om mitten är ganska stor här, säger Drude Dahlerup.

Mycket har hänt i dansk politik under mandatperioden. Det liberala partiet Venstre har blivit tre partier, med utbrytarpartierna Danmarksdemokraterne och Moderaterne. Från det gröna partiet Alternativet har avhoppare startat Frie Grønne.

– Det har aldrig varit så många politiska vildar i folketinget. Så otroligt många partier har gått sönder mandatperioden, säger Drude Dahlerup.

I de senaste mätningarna (Megafon for politiken och TV2) får Frie Granne 0,6 procent och Alternativet 2,4 procent. 

– Danmark har aldrig haft ett starkt grönt parti som Sverige. Frie Grønne kommer inte in att komma in i folketinget. Det är den första partiledaren med invandrarbakgrund som konsekvent för en antirasistisk politik. Det är tyvärr ingenting som danskarna gillar, säger Drude Dahlerup.

Danmarksdemokraterne leds av den kontroversiella politikern Inger Støjberg, utlännings- och migrationsminister för liberala Venstre under 2015–2019. Hon har gjort sig känd för att skryta om och fira åtstramningarna av migrationen. Förra året dömdes hon till 60 dagars fängelse för att ha genomfört olagliga separationer av minderåriga asylsökande par.

I början var det ett väldigt stort motstånd mot Inger Støjberg och den borgerliga regeringens åtstramningar inom migrationen. Men sen vände Socialdemokratiet på dagordningen genom att själva förespråka en stram politik, menar Drude Dahlerup.

– Då blir det ingen opposition. Socialdemokratiet för samma politik men utan att skryta med tårtfirande, säger hon.

Nu råder det så mycket konsensus kring den strama migrationspolitiken att frågan hamnat långt ned på dagordningen, berättar Drude Dahlerup. I stället har Inger Støjberg och hennes parti lyckats klättra upp i opinionen (7,1 procent i senaste mätningen) genom att prata om stad kontra landsbygd.

Moderaterne leds av förre statsministern och Venstres tidigare ledare Lars Løkke Rasmussen. Drude Dahlerup menar att han ger tvetydiga besked.

– Han pratar om att vara förnuftig och vill se en regering tvärs över blockgränserna. Men när journalister frågar honom vem han vill stötta som statsminister säger han att han inte stöttar någon. Det kan vara en strategi, för att stiga upp som en frälsare om regeringsbildningen blir kaosartad. 

Även Socialdemokratiet är tvetydiga i vilken slags regering de vill ha. I en annons i tidningen Politiken skriver partiet på ena sidan ”Röd majoritet” för att på andra sidan förespråka en bred regering. 

– Det är inte väljarna som är förvirrade. Det är partierna som kommer fram med oklara budskap. Blå blocket säger blå majoritet, Socialdemokraterna säger både och, och Moderaterne säger ingenting, säger Drude Dahlerup.

Om de röda skulle få majoritet tror Drude Dahlerup att regeringsbildningen är klar på en till två dagar. Socialdemokratiet har redan en överenskommelse med vänsterpartiet Enhetslistan, Socialistisk Folkeparti och socialliberala Radikale Venstre. Medan det blå blocket imploderat med nya partier och det är mer oklart hur ett samarbete ska se ut.

– Blir det ingen majoritet för något av blocken kommer det att ta väldigt lång tid. Med 14 partier blir det nog som det blev i Sverige efter valet 2018, säger Drude Dahlerup.

Något annat som uppmärksammats under den här mandatperioden är hur det högerpopulistiska Dansk Folkeparti har kollapsat. Från att ha varit största partiet i det blå blocket 2015 ligger de i dag på runt 3 procent.

– Att utradera Dansk Folkeparti har kommit med ett stort pris. Det handlar om att alla partier har tagit över deras strama migrationspolitik. Även Socialdemokratiet har gått väldigt långt och säger i stort sett samma sak som dem, säger Drude Dahlerup. 

De stora frågorna i valet handlar enligt opinionsmätningar om 1) välfärdsstaten och sjukvård, 2) ekonomi, inklusive inflation och stigande energipriser samt 3) miljö- och klimatpolitik. Frågor som står längre ned på dagordningen är äldre, barn och ungdom, samt invandring, berättar Drude Dahlerup.

Precis som i det svenska valet debatteras frågor som försvarspolitik och upprustning förvånansvärt lite, enligt Drude Dahlerup. Och hon framhåller att valet främst handlar om den politiska makten.

Hon är bekymrad över att det råder för mycket konsensus mellan partierna och framhåller att många viktiga frågor hamnar i skymundan. Som den rådande ojämlikheten i det danska samhället och att många flyktingar, framför allt från Syrien, skickas iväg. Vem som än vinner statsministerposten blir det inget paradigmskifte som i svensk politik, poängterar Drude Dahleprup.

– Det är ett stort problem, då blir politiken bara ett spel om den politiska makten. En ny opinionsmätning visar att flera väljare har bytt ståndpunkt, mellan båda blocken, inom den månad valrörelsen pågått. Det är för att det reellt finns få stora ideologiska skillnader. Politikerna kör sitt race medan väljarna blir några som ser på, säger Drude Dahlreup.