Bild: Vänsterpartiet/Björn Söder

Talmansvalet SD:s kandidat Björn Söder förlorade alla tre omröstningen till posten som andre vice talman. Vinnare blev istället Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve, efter att S, MP och V röstat för. Alliansen lade ner sina röster. Nu hoppas SD att Söder kan bli tredje vice talman. 

Talmansomröstningen blev klar på förmiddagen och Andreas Norlén (M) vann med 203 röster. Åsa Lindestam (S) fick 145 röster. Hon väljs istället genom acklamation till förste vice talman.

Även posten till andre vice talman är nu avgjord. Det tog tre omgångar eftersom att ingen av de två kandidaterna fick hälften av rösterna. Vinnare i alla tre omgångar blev Lotta Johnsson Fornarve (V).

I första omröstningen fick Fornarve 147 röster. Björn Söder fick 80 röster. 121 ledamöter röstade blankt.

Johnsson Fornarve vann även den andra omröstningen med 149 röster. Björn Söder fick 82 röster. 116 röstade blankt.

I den slutgiltiga omröstningen vann Fornarve med sina 149  röster, mot Björn Söders 82. Det innebär att 20 kandidater utanför SD röstade på Björn Söder.

När det stod klart att så väl S som V och MP skulle rösta på Fornarve sa Björn Söder till Aftonbladet att han tyckte det var tråkigt.

– Jag tycker det är beklagligt att man föreslår en kandidat som inte har väljarstöd eller riksdagens sammansättning i ryggen, säger Söder till Aftonbladet.

Innan omröstningen intog SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, podiet och argumenterade för att praxis om proportionalitetsprincipen ska gälla.

– Det handlar om respekten för 1,1 miljoner människor som röstade på Sverigedemokraterna.

Mia Sydow Mölleby (V) föreslog Lotta Johnsson Fornarve till posten med hänvisning inte bara till Fornarves långa engagemang för mänskliga rättigheter, men också för att talmannen ska representera hela riksdagen.

– En viktig princip som har gällt hela tiden är att talmannen ska ha stort förtroende i riksdagen, representera hela landet och stå för alla lika värde.

På måndagsförmiddagen innan talmansomröstningen drog igång samlade Socialdemokraterna till pressträff för att meddela att det inte kommer rösta på Björn Söder (SD) till posten som andre vicetalman.

– SD är ett parti som gång på gång gör skillnad på svenskar och svenskar, säger Anders Ygeman (S).

Partiet valde istället att rösta för Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve. Något som även Miljöpartiet tidigare gått ut med.

Som princip och praxis ska talmansposterna gå till partier efter storlek och största block.

Jimmie Åkesson (SD) var dock inte förvånad över Socialdemokraternas beslut.

– Det var inte helt oväntat, det har hängt i luften. Socialdemokraterna har slagit sig på bröstet att de står upp för praxis, men nu när det inte passar dem så frångår de principerna, säger SD:s partiledare.

Sverigedemokraterna som idag är tredje största parti och kutym ger att de ska få posten som andre vice talman. De rödgröna frångår praxis, med hänvisning till att Alliansen gjorde det då de nominerade moderaten Andreas Norlén som talmanskandidat, även fast de varken är största parti eller största block.

Alliansen lade ner sina röster i omröstningen om andre vice talman.

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson gick innan omröstningen upp i talarstolen och sa att Centern inte kan rösta för Björn Söder, efter som att »Centerpartiet är Sverigedemokraternas ideologiska motpol«.
– SD är ett parti med rötter i den svenska nazismen. De har en idébas som är motsatsen till vad Centerpartiet står för.
Men de vände sig också specifikt emot nomineringen av Björn Söder som, Anders W Jonsson sa, också har gjort »rasistiska och djupt ovärdiga« uttalanden under mandatperioden, men Anders W Jonsson meddelade också att C inte heller skulle komma att ställa sig bakom »riksdagens andra ytterparti«, Vänsterpartiets, kandidat.

Till tredje vice talman föreslår Centerpartiet ledamoten Kerstin Lundgren (C). Sverigedemokraterna föreslår att Björn Söder åter väljs till tredje vice talman.

Men med rösterna 272 röster mot 69 vann Kerstin Lundgren omröstningen.

 

Sveriges nya talman Andreas Norlén höll efter omröstningen en presskonferens där han fick frågor om framtiden.

– Om statsministeromröstningen leder till att statsministern avgår, får vi återkomma till frågan men det är för tidigt, svarar Norlén på frågan om han ska sätta sig och samtala med partiledarna.

Imorgon, tisdag, klockan 09:30 ska omröstningen av ifall statsministern Stefan Löfven har fortsatt förtroende av riksdagen ske meddelar Anders Ygeman till Expressen.

På frågan om Norlén kommer att lägga ett förslag på statsminister utan att vara säker på att det går igenom svarar han att det är en fråga »vi får återkomma till«.

Norlén säger också att om Sverige kommer att styras av en minoritetsregering så kommer riksdagen ha en central roll i regerandet av landet, »mer än förr«.

Den tidigare talmannen, Urban Ahlin, har lämnat alla politiska uppdrag. Han åker närmst på semester med sin fru uppger Expressen.

Läs mer: Alliansens talmanskandidat får SD:s stöd