Foto: Jessica Segerberg/Pixabay

Biståndet Trots hungerkatastrof och en ökad fattigdom i världen väljer regeringen med stöd av Sverigedemokraterna att skära ner på det internationella biståndet. Det är både oförståeligt och skamligt. Det skriver Lotta Johnsson Fornarve, biståndspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Det pågår just nu en hungerkatastrof i världen. Enligt FN lider 345 miljoner människor av akut undernäring, en siffra som har mer än fördubblats sedan 2019. Samtidigt ökar fattigdomen i världen för första gången på årtionden. Under 2022 har antalet människor som lever i extrem fattigdom ökat till 719 miljoner – 9,3 procent av hela världens befolkning, enligt Världsbanken. Även den demokratiska utvecklingen går bakåt och idag lever 70 procent av alla människor i en diktatur. Klimatkrisen, coronapandemin, höjda livsmedelspriser och ett växande antal krig och konflikter är faktorer som tillsammans skapar en mycket utsatt situation för en stor del av världens befolkning. 

Att sänka biståndet i en tid när globala kriser överlappar varandra och behoven är som allra störst är ett slag mot de människor som har det allra svårast i världen.

I denna mycket svåra situation, när behoven är större än någonsin, väljer regeringen med stöd av Sverigedemokraterna att skära ner på det internationella biståndet. Det är både oförståeligt och skamligt. Regeringen har beslutat att frångå enprocentsmålet och frysa det strax under nuvarande nivå, men prognosen visar att det snabbt kommer att bli en betydande sänkning i förhållande till BNI.

Både Liberalerna och Kristdemokraterna lovade före valet att enbart stödja en budget där en procent av BNI går till bistånd. Att man nu kastar det löftet överbord är ett svek mot både väljare och de miljontals människor i världen som är i behov av internationellt bistånd. Att också Socialdemokraterna sviker enprocentsmålet i sin budgetmotion är anmärkningsvärt. 

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell har upprepade gånger poängterat att regeringen i stället för att se till biståndets storlek vill fokusera på kvalitet, resultat och effektivitet. Exakt vad Forssell menar med ett effektivt bistånd har dessvärre inte framgått. Mycket tyder tyvärr på att det knappast är den internationella agendan för biståndseffektivitet han syftar på.  

I Tidöavtalet slår nämligen regeringen och SD fast att biståndet ska användas som ett verktyg för att uppnå migrationspolitiska villkor – människor ska helt enkelt tvingas tillbaka till varifrån de flytt. Det är ett avsteg från själva grundprincipen om bistånd – att det ska vara till för mottagaren, inte givaren – och strider mot principerna om effektivt bistånd.

I regeringens budgetproposition för 2023 är det tydligt att man i högre grad vill koncentrera biståndet till EU. Situationen i Ukraina är akut. Rysslands folkrättsvidriga anfallskrig har orsakat en omfattande förödelse, splittrat familjer och tiotusentals civila har dödats eller skadats. Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal bedömer att prislappen för att återuppbygga landet efter kriget ligger på 750 miljarder dollar. Det ska jämföras med att världens samlade bistånd förra året låg på 179 miljarder dollar, enligt OECD.

Att Ukraina behöver internationellt stöd är självklart. Sverige har alla möjligheter att spela en viktig roll både när det gäller humanitärt stöd och till återuppbyggnaden. Samtidigt pågår en rad andra kriser, krig och konflikter runt om i världen. Konflikten i Jemen, hungerkrisen i Somalia och fattigdomen i Myanmar är bara några exempel. Därför menar vi i Vänsterpartiet att stödet till Ukraina måste ske i form av additionella medel, det vill säga utöver den befintliga biståndsbudgeten. 

 Regeringen har med stöd av SD hittills varit mycket tydliga med sin biståndspolitik – det är svenska behov som ska tillgodoses. Att sänka biståndet i en tid när globala kriser överlappar varandra och behoven är som allra störst är ett slag mot de människor som har det allra svårast i världen. För Vänsterpartiet är enprocentsmålet en självklar grund. Vi vill dessutom se ett additionellt klimatbistånd och ett omfattande stöd till Ukraina. Sverige ska vara en röst för solidaritet, demokrati och mänskliga rättigheter i världen. Den nuvarande regeringen går tillsammans med SD i direkt motsatt riktning. 

Lotta Johnsson Fornarve, biståndspolitisk talesperson Vänsterpartiet