Foto: Linus Hallgren

Det är smickrande att Karin Svanborg-Sjövall omedelbart bemöter en enkel bloggpost med ett vindlande svar – som dessutom är betydligt längre än mina ursprungliga rader. Teorin att tyckarhögern är ilsken och på tårna verkar stämma – vilket är bra för det demokratiska samtalet.

Svanborg-Sjövall undrar hur Kent Werne kan skriva att det rödgröna förslaget är det mest radikala sedan Palmes dagar, medan jag menar att förslaget är rimligt. Det principiella svaret är att Dagens Arena är just en arena för olika progressiva åsikter. Alla inom den breda vänstern tycker inte exakt lika. Och dessutom: Ett radikalt förslag kan självfallet vara rimligt.

Förslaget om att begränsa vinsterna i skola och välfärd får Svanborg-Sjövall att varna för att de bärande väggarna i välfärdssamhället ska raseras och tydligen är äganderätten hotad?! Därefter fortsätter regnet av metaforer: ”nostalgisk vänstersoppa”, ”Domussamhället”, ”betongsocialism”.

Det är bara att konstatera att Svanborg-Sjövall och jag tycker olika. För även om jag har en ytterst positiv grundinställning till marknadsekonomi, valfrihet och konkurrens så anser jag att den nuvarande utvecklingen är oroande, har gått för långt och behöver regleras.

Svanborg-Sjövall verkar tro att det rödgröna målet är något slags ”Domussamhälle”. Det är förhoppningsvis onödig svartmålning. Min gissning och förhoppning är att pragmatisk S-politik kommer att bli vägledande: Valfrihet och olika utförare kommer att finnas kvar, men regleringen blir tuffare. Vi får se vem som får rätt.

Till sist: Svanborg-Sjövalls tweet om krig ska tydligen bara ha varit ”en anglicism”. Oavsett vilken parallell på engelska som avses – jag undrar helt ärligt, det finns en del att välja på – så kan följande konstateras. Svanborg-Sjövall levererade en krigsförklaring på grund av ett rödgrönt förslag om en utredning. Hon gjorde det i ett läge när ordet krig snarare för tankarna till Kobane än Domus.

Det var orimligt och behövde framhållas i den debatt mellan höger och vänster som jag är glad över att vi har mellan Timbro och Dagens Arena.

Eric Sundström, politisk chefredaktör Dagens Arena