Att förhandlingarna om TTIP är “världshistoriens mest transparenta” säger mer om tidigare förhandlingar än dessa.

Senast förra veckan var handelskommissionär Cecilia Malmström ute och marknadsförde förhandlingarna om TTIP, det kontroversiella handelsavtalet mellan EU och USA, som ”de mest transparenta förhandlingarna i världshistorien”.

Denna gång som ett svar på Frankrikes handelsminister Matthias Fekls utspel om att förhandlingarna om frihandelsavtalet är för slutna. ”Förhandlingarna äger rum i total brist på öppenhet och i stort dunkel”, hävdade handelsministern.

Efter den hårda kritiken mot TTIP har mantrat om att det är världshistoriens mest transparenta förhandling upprepats till oändlighet. En kan nästan få för sig att det blivit avtalets usp. Vilket gör det väldigt problematiskt när det gång på gång visar sig att förhandlingarna är långt ifrån öppna.

Ett av många exempel är dessa bilder. När några europaparlamentariker begärde ut handlingarna efter ett möte mellan handelskommissionen och American British Tobacco såg de ut så här.

Confidential1 kopia Confidential2 kopia Confidential13 kopia Confidential14 kopia

I detta fall fick de i princip inte veta mer än hur kommissionen avser benämna företaget i dokumentet: ”the Company”. Till och med ett sidnummer hade rykt när den svarta pennan varit framme.

Enligt Dagens Arenas källor är dessa bilder ett typexempel. Och i många fall får parlamentarikerna inte ens ut de dokument de efterfrågar.

Det finns dock ett läsrum dit parlamentariker, men inte assistenter, kan gå för att ta del av handlingar. Endast en i taget får sitta i rummet där inga mobiltelefoner eller kameror är tillåtna. För att komma in måste parlamentarikerna skriva på ett kontrakt om att inte avslöja ett ord om vad de läst.

Att parlamentariker berättar att de får den mest värdefulla informationen kring ”världshistoriens mest transparenta handelsavtal” genom läckor är minst sagt oroväckande.

Och, när Cecilia Malmström berättigar TTIP-förhandlingarna med detta, säger det väldigt mycket mer om tidigare förhandlingar än denna.