Bild: stock.xchng

Vänstern har vunnit. Högern tror inte längre på den fria marknaden som den allomfattande lösningen på våra gemensamma problem. Nu är det hög tid att vända den politiska skutan. Den styrs av politiker och ekonomer som i skön förening producerar de avgörande policyrekommendationerna. Fortfarande utgår de från att den "fria marknaden" är en modell som kan appliceras på i stort sett alla domäner av samhället.

Men efter att under decennier ha belönat den så kallade Chicagoskolans monetarister och nyliberaler gick priset 2001 till Joseph Stiglitz. Och det gick ju inte att belöna någon världsfrånvänd matematisk ekonom under en akut finansiell härdsmälta. Så 2008 fick Paul Krugman ekonomipriset. Han är en radikal röst i den amerikanska politiska och ekonomiska debatten. Och i år går priset till institutionalisten Oliver Williamsson och till Elinor Ostrom. Ostroms bok "Allmänningen som samhällsinstitution" kommer lämpligt nog i svensk översättning just dessa dagar.

Nationalekonomerna har i imperialistisk anda gett sig in på andra vetenskapliga discipliner och gjort gällande att deras ekonomiska teori kan förklara i stort sett allt – även våra val av livspartner. Men Ostrom är en statsvetare som forskar om ekonomi. Hon har visat att föreställningen om "den ekonomiska människan" inte håller streck och att det finns organisationsformer bortom dikotomin marknad eller planekonomi. Lars Ingelstam skriver i sin bok "Ekonomi på plats" att grundtanken är att "det går att finna en god kombination av lokalt självbestämmande och skickligt utformade centrala institutioner". Tänk på den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Och i konservativa Axess skriver nationalekonomins nuvarande nestor Lars Calmfors att ekonomerna bör bredda sin utbildning och borde veta mer om samhället. Ett gott råd. Han tycker bland annat att ekonomerna bör studera ekonomisk historia, doktrinhistoria och kanske psykologi. Inget nytt under solen. Villy Bergström liknande en gång ekonomutbildningen vid en "doktorsgrad i liberalism". Men bannades den gången.

Efter finanskrisen har många av tidigare förgivettagna föreställningar övergivits. Kapitalförvaltaren Tommy Jacobsson har tänkt om och blivit "gråsosse" och skrivit boken "Marknaden ska vakta sin tunga". På kort sikt har vänstern emellertid inte lyckats vinna stöd i den ekonomiska krisens kölvatten. Högern har däremot uppvisat en förvånande förmåga att adoptera kritiken mot finanskapitalismens excesser. Men det har skett genom att högern inkorporerat vänsterns kritik. Konservativa politiker från Sarkozy till Borg har exempelvis gått till storms mot direktörernas bonuskultur. Detta kan mycket väl vara en pyrrhusseger. För därigenom har högern tvingats erkänna att ekonomismen har gjort bankrutt.