Hade ministern velat stärka arbetsmiljön hade han kunnat satsa på de regionala skyddsombuden.

Regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att se till att fler ska vilja bli skyddsombud. Uppdraget kom redan i september, men har upprepats av arbetsmarknadsminister Johan Pehrson de senaste dagarna, som en tafatt reaktion på dödsolyckorna på Andersson Company i Ursvik och på Northvolt i Skellefteå.

Det är ett konstigt uppdrag. Enligt Arbetsmiljölagen ska det finnas skyddsombud på alla arbetsplatser med minst fem anställda, men det brukar vara den lokala fackklubben som ser till att ett skyddsombud väljs, och det är de fackliga organisationerna som tar ansvar för att utbilda skyddsombuden.

Det går inte att inspektera bort dålig arbetsmiljö

Vid sidan av att förhandla lön är arbetsmiljöarbetet en kärnfacklig fråga.

Det är viktigt att alla arbetsplatser har ett skyddsombud, och det är väldigt oroväckande att allt fler arbetsplatser saknar det. Förra året omkom 40 personer på sitt jobb, det var toppen på ett isberg: skrämmande 35 400 arbetsolyckor var så allvarliga att de ledde till sjukfrånvaro under 2022. I år är det redan över 60 personer som förolyckats på jobbet, och under ytan finns tiotusentals som skadats, ibland livslångt.

För att se till att det finns någon från arbetstagarsidan som håller koll på säkerheten och arbetsmiljön (som ju i grunden är arbetsgivarens ansvar) även på arbetsplatser där det inte finns ett skyddsombud, finns ett system med regionala skyddsombud.

Om Johan Pehrson hade velat stärka skyddsombudens närvaro på arbetsplatserna hade han kunnat satsat på dem. I de regionala skyddsombudens uppdrag ligger också just att ge stöd till anställda i att utse ett skyddsombud på arbetsplatsen.

De regionala skyddsombuden borde stärkas, inte försvagas.

Istället har den här regeringen gjort tvärtom.

I regeringsuppdraget till Arbetsmiljöverket öppnar regeringen upp för att koppla loss skyddsombudsuppdraget från fackligt medlemskap. Skyddsombud som inte är fackligt organiserade är såklart mycket svagare och lättare för arbetsgivaren att runda än ombud med den lokala fackklubben och hela fackförbundet i ryggen.

Ännu allvarligare: mycket tyder på att Tidöregeringen kommer att ta steg för att genomföra SD:s drömprojekt: att helt avskaffa de regionala skyddsombuden, och ersätta dem med oberoende arbetsmiljörådgivare från Arbetsmiljöverket.

Johan Pehrsons parti har ett trist track record när det gäller arbetsmiljöarbete. Ett av de första besluten som fattades av Alliansregeringen var att lägga ner Arbetslivsinstitutet, och Reinfeldtregeringens första budget var en slakt på Arbetsmiljöverket. Den här regeringen har fortsatt i samma stil.

De försöker visa handlingskraft genom att inviga regionala center mot arbetslivskriminalitet. Centren var dock ett initiativ från den förra regeringen. Det är hoppfullt att de precis börjat fungera, som Dagens Arena rapporterat om.

Regeringen försöker också alltså verka handlingskraftiga genom att ge uppdrag till Arbetsmiljöverket. Gärna rejäla inspektioner. Men som chefen för Arbetsmiljöverket påminde i Ekots lördagsintervju – det går inte att inspektera bort dålig arbetsmiljö.

Det bästa skyddet är starka skyddsombud som ser till att arbetsgivaren tar ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet på plats, varje dag, året om. Skydda skyddsombuden från Johan Pehrson.