Bild: Fredrik Hjerling

Miljöpartiet har länge krävt att arbetslöshetsförsäkringen görs om så att fler får nytta av den. Därför är det glädjande att nu även LO öppnar för en sådan möjlighet, skriver Gunvor G Ericsson (MP).

Regeringens politik har inte gett några nya jobb. Däremot har den lett till allt fler hamnat utanför. De får varken sjuk- eller a-kassa, utan är hänvisade till kommunernas försörjningsstöd, det som förr kallades socialbidrag. Det är inte ett människovärdigt system.

Det är uppenbart att trygghetssystemen måste göras om så att de passar vår tid och ger människor trygghet när det behövs. Det gäller unga som ännu inte fått in en fot på arbetsmarknaden, liksom nyanlända och människor med någon sjukdom eller funktionsnedsättning. Men hittills har alla förslag till förändring bromsats av starka krafter: regeringens så kallade arbetslinje och de fackliga organisationernas krav på att behålla a-kassan som en försäkring för dem som redan har jobb.

Dessa låsningar har gjort att den parlamentariska socialförsäkringsutredningen hittills inte kommit någon vart med sitt uppdrag. Det enda som hänt är att den har fått förlängd tid till år 2015. Så länge ska de oförsäkrade inte behöva vänta.

I höstas lanserade TCO ett förslag till a-kassa som ligger väl i linje med vad Miljöpartiet vill genomföra. Och nyligen öppnade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en radiointervju för att fler ska kunna omfattas av arbetslöshetsförsäkringen. Han menade att man ska få räkna arbetslöshetstid som kvalifikation, det är bättre än att människor ska leva i den fattigdom de gör i dag. Miljöpartiet välkomnar denna nya linje från LO, den kan betyda att isen är bruten och förändringar kan genomföras.

Vi hoppas att partier och organisationer nu äntligen är öppna för att diskutera Miljöpartiets förslag till reformering av trygghetssystemen. Vi kallar det Arbetslivstrygghet. Vi föreslår att man slår samman arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring och inför en gemensam grundförsäkring för alla. Det ska finnas ett sökandevillkor, alltså att den som aktivt söker arbete ska ha rätt till ersättning även om man inte haft en anställning. Det finns redan en lägstanivå, ett golv, i pensionssystemet och föräldraförsäkringen. Ett gemensamt golv i arbetslöshets- och sjukförsäkringen är ett första steg mot arbetslivstrygghet, med en dörr in och många vägar vidare.

Utöver grundnivån ska den frivilliga försäkringen finnas kvar för den som är medlem i någon av de fackliga organisationernas a-kassor. Den ger ersättning efter hur hög lön man haft. Vi vill även pröva en modell där egenföretagare, som ofta har stora variationer i inkomst, ska kunna försäkra sig på en viss ersättningsnivå och betala premie därefter.

Men för att arbetslöshetsförsäkringen ska fylla sin funktion krävs också att den högsta nivån, taket, höjs. Grundtanken var från början att den som är arbetslös skulle få ut 80 procent av sin lön i ersättning, men sådan är inte verkligheten i dag. År 2010 fick bara tolv procent av de arbetslösa ut 80 procent av sin lön. Det är inte en försäkring värd namnet.

Miljöpartiet arbetar i socialförsäkringsutredningen för att nå en bred politisk majoritet för en modern försäkring för både arbetslösa och sjuka, anpassad till dagens arbetsmarknad. De delar som handlar om ett höjt tak och ett gemensamt golv borde kunna förhandlas fram tidigare än år 2015. Vi är medvetna om att det behövs både politiskt mod och politiskt ansvar för att gå till handling. LO-ordförandens ställningstagande nyligen kan vara det som behövdes för att få stenen i rullning. Det skulle välkomnas av alla dem som i dag står helt utanför trygghetssystemen.

Gunvor G Ericson (MP), gruppledare, ledamot i socialförsäkringsutredningen