Bild: Johanna Malm
Bild: Johanna Malm

Nästa vecka röstar katalanerna om självständighet. Oavsett resultat lyser de praktiska lösningarna från både Katalonien och Spanien med sin frånvaro.

Nästa söndag, den 27 september, är det regionalval i Katalonien. I teorin väljer katalanerna ett regionalt styre, men i praktiken handlar valet om regionens eventuella självständighet.

I november 2014 hölls ett val om självständighet som spanska staten ansåg bryta mot konstitutionen. Valet liknades vid en opinionsundersökning – dock med ett valdeltagande på runt 40 procent – där en överlägsen majoritet röstade för katalansk självständighet.

Artur Mas från det liberala partiet Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) har sedan 2010 varit Kataloniens president. Under lång tid har partiet varit i koalition med kristdemokratiska UDC, men i juni i år bröts den upp eftersom UDC inte längre stöttade CDC:s självständighetsprojekt.

Om en vecka går CDC till val i en ny koalition, med vänsterpartiet ERC, under namnet Junts pel sí (Tillsammans för ja). Partierna har näst intill tvingats ihop när pressen från Madrid ökat. Listan på kandidater är spretig och de flesta är civila aktörer snarare än politiker, något som visar på att valet handlar mer om självständigheten än om partipolitik.

Från Madrid blir tonen allt hårdare. President Mariano Rajoy (PP) har länge avfärdat en katalansk självständighet. Han drar paralleller till Grekland, och menar att Mas lovar katalanerna något som han aldrig kommer att kunna leverera.

Trots det har opinionsmätningar från de senaste veckorna visat att Junts pel sí och separatistpartiet CUP precis kommer över gränsen för majoritet. Dock har stödet för en katalansk självständig stat minskat sedan i november 2014, medan stödet för ett större regionalt självstyre har ökat.

Hur nära regionen är självständighet är mycket oklart. Junts pel sí har vid olika tillfällen nämnt både sex och arton månader som en rimlig tidsplan för utropandet av en katalansk stat om valet går deras väg.

Men de praktiska problemen runt Kataloniens självständighet står i många fall utan lösningar. EU-kommissionen bekräftade i veckan att en självständighet skulle innebära att Katalonien förlorar EU-medlemskapet. Det skulle även bryta mot både Spaniens och EU:s konstitution. Att återigen ansöka om EU-medlemskap skulle vara problematiskt eftersom Katalonien måste erkännas som stat av alla EU-länder – även av Spanien.

Katalonien skulle därtill behöva ett nytt monetärt system och skulle uteslutas ur Schengen, vilket med stor sannolikhet skulle hota regionens turistnäring.

Att lösa dessa problem samt att bygga upp ett system som levererar de tjänster som tidigare finansierats av Madrid, är ett minst sagt enormt projekt. Att göra det utanför EU, Schengen eller välviljan hos Europa kan bli näst intill omöjligt. Parallellt är det otydligt vad den spanska staten kan och kommer att göra för att hindra utbrytningen, även efter en eventuell valvinst.

Samtidigt understryker Artur Mas att det inte går att hitta ett annat land som vill bli självständigt, som även har allt så pass förberett som Katalonien. Men att utgången är osäker håller Mas med om:

”Det här kommer antingen gå bra, väldigt bra eller inte så bra, men beslutet är upp till det katalanska folket.”.

Maxime Wallström