Fraktionsstriderna rasar i den svenska intellektuella högern. Slaget står nu om högerpartiernas själ.

För vissa liberalkonservativa i västvärlden är Samuel Huntingtons gamla profetia om civilisationernas kamp den brinnande verklighet de ser omkring sig. En ny generation konservativa växte upp och präglades av världen efter 9/11. Marknadsekonomin hade vunnit, så den behövde de inte slåss för. För dem är politiken nu i stället ett kulturkrig, och islam är deras fiende.

Deras lite äldre liberala och nyliberala kompisar ser dem som en förlorad generation, som vi kan se i Klas Ekmans reportage om högerns inre strider i det nummer av Magasinet Arena som når butikerna i dag.

Fraktionsstriderna rasar i den svenska intellektuella högern, visar reportaget. ”Det påminner om striderna i den gamla bokstavsvänstern”, säger debattören Ivar Arpi till Klas Ekman.

Efter murens fall köpte socialdemokrater runt om i världen marknadslösningarna och gick åt höger. De svenska Moderaterna slängde kulturkonservatismen på historiens sophög och ett kulturellt tomrum uppstod till höger. 
Kulturtidskrifterna tog täten i kulturstriden. Ett år efter att de nya babyblå Moderaterna tog makten i Sverige blev Johan Lundberg chefredaktör för kulturtidskriften Axess. Det var ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för de svenska konservativa.

Axess blev ett viktigt forum för den kulturella konservatism som riksdagspartierna ratat. 
2012 bytte den andra kulturtidskriften till höger, Neo, beteckning från liberal till borgerlig. De liberala debattörerna Johan Norberg och Dilsa Demirbag-Sten talade om den ”nödvändiga skilsmässan mellan liberaler och konservativa”. Liberala ledarsidor blev besatta av identitetspolitik. Motsatsparen var inte längre vänster-höger, utan konservativ-liberal. Pärlörhängen och kristna värden stod mot svartklubbar och kosmopolitism.

Verklighetens folk stod nu mot ”latteliberalerna på Nytorget”, denna förhatliga plats där i själva verket Moderaterna är största parti.

Efter valet i höstas har de strider som pågått i den intellektuella högern och på tankesmedjorna och tidskrifterna fått paralleller i partierna.
 Frågan är om kulturklyftan inom högerpartierna någonsin har varit djupare än idag. Nu står slaget om partiernas själ, som vi dagligen kan följa i FP:s och KD:s offentliga fraktionsstrider.

Mikael Feldbaum, chefredaktör Magasinet Arena
Malena Rydell, chefredaktör Magasinet Arena

Med start i dag säljs årets första nummer av Magasinet Arena. En prenumeration av tidningen kan beställas här >>