Bild: WhiteHouse.gov

Barack Obama och Benjamin Netanyahu är båda nya på sina jobb. Det är också den enda likheten mellan dem som politiska ledare. De har olika stilar och olika planer för hur vägen till fred i Mellanöstern ser ut. Skillnaderna blev tydliga när de möttes i Washington tidigare i veckan – även om de förstås var måna om att ge sken av enighet.

Medan Obama ville fokusera på hur få till en tvåstatslösning i Mellanöstern, var Netanyahu mer intresserad av att prata om hotet mot Israel från grannlandet Iran. Enligt en Mellanöstern-expert, som New York Times har talat med, lyckades Netanyahu med sin plan att få Obama att prata mer om Iran än om tvåstatslösningen. Det heter att president "Yes We Can" hade möte med premiärminister "No You Won't".

Netanyahu poängterade att Israel inte vill "styra palestinierna", utan leva i fred med dem. Ordet stat kom aldrig över hans läppar. Däremot Obama menade att det inte bara är en självständig stat som måste till, utan en ekonomisk utveckling som kan möta det palestinska folkets längtan och strävanden.

I svenska medier analyseras mötet som en stark markering från Obamas sida gentemot Israel. Kraven som ställs är hårdare än tidigare. Obama drog sig inte heller för att poängtera att exempelvis expansionen av bosättningarna måste upphöra för att fred ska kunna komma till stånd.

Oavsett tolkning av vem som egentligen vann mötet visade det Barack Obamas beslutsamhet att göra avtryck i Mellanöstern. Han försökte också få Benjamin Netanyahu att inse vilken historisk chans de båda nu har att skapa fred. Obama smickrade sin gäst med att säga han är övertygad om att Netanyahu kommer att ta chansen. Om det blir den smickrande tanken på att gå till historien som fredsmakare eller den israeliska realpolitiken som styr premiärministern, det återstår att se.

Att låta mötet handla mer om Iran var antagligen inte så mycket en eftergift, som en väl avvägd taktik för att bygga upp ett förtroende mellan de två ledarna. Barack Obama framträdde tydligt som hoppets och förändringens president: En balans mellan hård diplomati och mjuka blidkanden, mellan skarpa budskap och väl avvägda formuleringar.

Den seriösa signalen som USA nu har sänt till Mellanöstern om att en fredsprocess måste komma igång tycks också ha nått fram till palestinierna. Enligt egyptiska källor är ärkefienderna Hamas och Fatah på väg att enas, vilket är helt avgörande för en fredsprocess.

När Obama blev vald att efterträda George W Bush menade många att förväntningarna på honom var för höga och att de borde skruvas ner. Men det finns all anledning att fortsätta hoppas på president Barack Obama.