Foto: Handelsanställdas förbund

Debatt Den ofrivilliga deltiden är en av svensk arbetsmarknads största misslyckanden. Det skriver Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund som i dag släpper en rapport som visar den ofrivilliga deltidens konsekvenser.

Ett jobb på en arbetsplats med kollektivavtal, ändå har flera anställda inte råd med det mest basala som att äta sig mätt. Det är verkligheten för många av Handels medlemmar. Den ofrivilliga deltiden är en av svensk arbetsmarknads största misslyckanden. Nu släpper Handels en rapport som visar den ofrivilliga deltidens konsekvenser.

I undersökningen som rapporten är baserad på ställer vi frågan ”vad skulle du göra om du hade 2000 kr mer i lön?” till Handelsmedlemmar.

– Kunna laga mina hål i tänderna, svarar en medlem.

Det är nämligen så att handeln är dominerad av deltidstjänster. Av Handels medlemmar har ungefär två tredjedelar en deltidstjänst. Av dessa har fler än hälften svårt att leva på sin lön.

Vi börjar få en situation likt USA:s, working poor.

Konsekvenserna blir kännbara när nästan hälften svarar att de undvikit tandläkarbesök på grund av ekonomin. Fyra av tio har svårt att skaffa ett permanent boende och lika många tvekar inför att skaffa barn. Ofrivillig deltid gör sig gång på gång påmind, Handels medlemmar måste jaga timmar för att få livet att gå ihop. Fritiden är ofri och stressen enorm – man behöver ständigt vara på sin vakt för att få ihop en timme eller två – kanske så att man kan har råd med ett tandläkarbesök i slutet på månaden. 

Vi börjar få en situation likt USA:s, working poor. Det vill säga fattiga arbetare – människor som har ett jobb att gå till men som ändå är fattiga. 

Är det här verkligen ett Sverige vi vill ha?

Handels har tidigare visat på effekterna av få timmar, inte minst kopplat till den stora hyvlingsproblematik som finns inom branschen. Såväl hyvling som ofrivillig deltid har den tydliga konsekvensen att man helt enkelt inte får ihop till en lön att leva på. 

Vad skulle du göra om du hade 2000 kr mer i lön? 

– Äta mig mätt, svarar en andra medlem.

Arbetsgivarna har ett stort samhällsansvar, att deras anställda ska kunna äta sig mätta på sin lön är ingen radikal tanke. Tvärtom bör det betraktas som en självklarhet. I LAS står det att heltidsanställning ska vara huvudregel, men verkligheten är något helt annat. I kommande avtalsrörelse är det dags för arbetsgivarsidan att bekänna färg och visa att man faktiskt prioriterar löntagarnas rätt till schyssta löner och villkor. 

Vi vet att deltidsproblematiken inte bara förekommer inom handeln. Därför är det viktigt att vi som gemensam kraft i LO tar fajten för en lön att leva på, fler timmar på kontraktet och trygga anställningar. För visst kan vi som samhälle bättre än att hundratusentals löntagare ska behöva avstå något så grundläggande som ett tandläkarbesök på grund av en kass lön och otrygg anställning?

Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund