Foto: Canva

Vården Vårdförbundet varslar om strejk på sjukhus i fem regioner. Detta kommer endast en dag efter att deras senaste upptrappning av övertidsblockaden i kommunerna trädde i kraft.

Under tisdagen gick Vårdförbundet ut med en ytterligare upptrappning i deras konflikt med SKR. Om ingen överenskommelse nås kommer 2000 av deras medlemmar att gå ut i strejk på de berörda sjukhusen klockan 11 den 4 juni. Varselt omfattar biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

Vi varslar om strejk för vi menar allvar med att vi vill rädda vården! Våra medlemmar måste få kortare arbetstid för att orka ett helt yrkesliv. Men trots att vi har ett starkt stöd både från medlemmar och allmänhet för våra rimliga krav meddelar SKR gång på gång att de inte har något mandat att förhandla. SKR och Sobona ger oss inga andra alternativ än att ta nästa steg i konflikten, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Regionerna som strejkvarslet gäller är Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Det är endast medlemmarna på universitetssjukhusen som tas ut, förutom i Stockholm där också Danderyds sjukhus och Södersjukhuset inkluderas.

Vi har valt att varsla om strejk på de här sjukhusen av flera skäl. De är stora arbetsgivare och har ett omfattande ansvar för den arbetsbelastning och de arbetstider som vi vill förbättra. Vi har också många medlemmar på dessa sjukhus, och det finns alternativ för patienter som söker vård för de verksamheter vi tar ut i strejk, säger Sineva Ribeiro.

För att minimera negativa konsekvenser uppger Vårdförbundet att vissa delar av vården undantas från strejken. Till exempel psykiatrin, vård av barn och livshotande tillstånd är sådana undantag.

Övertidsblockaden fortsätter samtidigt för de 68 000 medlemmar som är berörda av den.