För oss kongressies är det valet av LOs nya ledning och inget annat som intresserar denna helg.

Under helgen pågår LO:s kongress där en av de viktigaste punkterna på dagordningen är att välja ny ledning för de kommande fyra åren. Allmänhetens intresse för kongressen är enormt och det tycks ha fått hotellpriserna i hela Stockholmsregionen att skjuta i höjden.

Även på kontoret är intresset stort, särskilt är det valet av ny ledning som intresserar. Spekulationerna om vilka som kommer ingå i ledningen vet inga gränser och diskussionen har pågått oavbrutet sedan Susanna Gideonsson i januari meddelade att hon inte ställer upp för omval.

Pusslandet av ny ledning är en delikat fråga och kräver ett riktigt mastermind.

I klurandet måste vi ta hänsyn till respektive fackförbunds intressen, könsfördelning, familjekopplingar till Socialdemokraterna och massa andra mer eller mindre självklara parametrar. Ska det vara en stark kandidat som kan få igenom politik eller kan fackförbunden bara enas om någon mer säker och sund kandidat?

Nästan skamset tyst tog diskussionen slut. Vad skulle vi nu prata om i lunchrummet?

Vårt spekulerande har gått så långt att kollegor med ett mer normalt intresse för arbetarrörelsen börjar fnissa och himla med ögonen varje gång diskussionen drar igång igen.Men det skakar vi snabbt av oss och fortsätter spekulera.

För oss spekulanter blev chocken närmast total när valberedningens förslag kom i förra veckan. Ingen hade i sina vildaste drömmar kunnat tro att Pim van Dorpel skulle föreslås som ny ordförande. Någon visste vem det var, men mycket mer än så hade vi inte på honom. Bara den självklara lågoddsaren fick vi in, att Veli-Pekka Säikkälä skulle föreslås som avtalssekreterare.

Nästan skamset tyst tog diskussionen slut. Vad skulle vi nu prata om i lunchrummet?

Men så, när van Dorpel i sista stund dragit tillbaka sin kandidatur, kan diskussionerna dra igång igen. De som varit skeptiska till van Dorpel fick vatten på sin kvarn, -”Jag visste att han var trubbel, vi behöver en bättre man!”.

Hur detta ska sluta och vem den nye kandidaten blir har jag ingen aning om. Kommer man behöva ändra även de andra posterna när ordföranden nu inte blir van Dorpel? Ja, man kan bli galen av allt pusslande, kanske är det bättre att låta LO och medlemsförbunden vara i fred och utse sin ledning själva.

I stället kan vi andra fokusera på att världens just nu största artist råkar vara i Sverige i helgen. Hur många låtreferenser hittar du i texten?