Lagändringar och subventioner löser inte bostadssituationens huvudproblem: att det byggs för få hyresrätter, skriver Ali Qadiri, Hyresgästföreningen.

Skaran av bostadsköande, bostadslösa och andra motvilliga boendevagabonder jublade inte när bostadsminister Stefan Attefall (KD) presenterade sin åtgärdslösning på bostadskrisen. Han vill nu sänka kraven för andrahandsuthyrning av en bostad.

“Beaktansvärda skäl” för att hyra ut sin bostad, som gäller i dag i hyreslagen, ska ersättas med “skäl”. Det skulle ge bostadsinnehavaren större möjlighet att hyra ut. Samtidigt som regeringen sänker kraven för uthyrning, har de försvagat det konsumentskydd som hyresgästerna har i lagen mot ockerhyror till exempel.

Om din hyresvärd tog en ockerhyra förra året kan du inte få tillbaka mellanskillnaden retroaktivt i dag, något som var möjligt före lagändringen. En boendeförsörjningshöjande insats kompletteras med destruktiva ingrepp för hyresgästerna. Bostadsministern illustrerade Stockholms bostadssituation i sitt pressmeddelande med en IT-experts önskan att bosätta sig i huvudstaden. Alla har dock inte en IT-expertlön i bostadsjakten.

Vi behöver en bostadspolitik som är förankrad i demografi och geografi. Regeringens lagändringar har redan fått konsekvenser. I en debattartikel i Expressen skriver Attefall att antalet hyresannonser på säljsajten Blocket har ökat med 35 procent sedan lagändringen. Men tidningen Hem & Hyra har rapporterat att andrahandshyrorna har ökat till nivåer som även kan ge en IT-expert vånda.

I Stockholm var det under 2013 hela 18 procent dyrare att hyra i andra hand jämfört med 2012. I Uppsala och Linköping blev det 10 procent dyrare. Nu senast ska planprocessen förenklas för att minska byråkratin för kommunala tjänstemän, men det är våra bostadsköer och inte tjänstemän som är överbelastade.

Den första januari skärptes kommunernas bostadsförsörjningsroll. Staten bör dock komplettera kommunerna med en skatterabatt för hyresrätt, lagstadga om hyresgästinflytande, införa skattefria underhållsfonder samt en miljöpremie.

Dessa åtgärder är inte effektiva för att hantera bostadsbristen i en tid med minskande hyresrätter och ringlande bostadsköer. Krisen kvarstår, vi behöver fler bostäder för familjer, unga, äldre, nyanlända och arbetssökande. Lagändringar och “Attehus” är inte långsiktiga lösningar, det är däremot konkreta hyresrätter i tusentals – varje år.

Ali Qadiri

Utredare Hyresgästföreningen Norrland