Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M). Foto: Skärmdump från SVT.
Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) . Foto: Skärmdump från SVT.

Med sin månadslön på 125 000 kronor är finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) den högst avlönade landstingspolitikern i Sverige. V i Stockholm vill sänka politikernas löner. Men det vill inte Torbjörn Rosdahl.

Landstingspolitikers löner varierar över landet, men Stockholmspolitikernas löner toppar ligan. Finanslandstingsrådet och landstingsstyrelsens ordförande Torbjörn Rosdahl (M) tjänar mest av dem alla – lika mycket som finansministern – 125 742 kronor i månaden, enligt en sammanställning som Dagens Samhälle har gjort.

Efter den senaste höjningen av statsrådslönerna i höstas kommer hans lön snart att gå upp med ytterligare några tusen kronor.

Övriga landstingspolitiker i Stockholm tjänar 90 procent av en statsrådslön, drygt 110 000 kronor i månaden, om de jobbat mer än fyra år. Annars är lönen 80 procent av en statsrådslön.

– I dag tjänar man som landstingsråd minst 100 000 kronor i månaden. Vi tycker att det är dags att se över den här löneutvecklingen, och att det här är en viktigare fråga än att diskutera sänkningar av lågavlönades löner, sade Birgitta Sevefjord (V) under landstingsfullmäktiges sammanträde.

Vänsterpartiet i Stockholm vill att landstingspolitikernas löner ska sänkas. Partiet föreslog i en motion att finanslandstingsrådet ska få 80 procent av en statsrådslön, och övriga politiker 70 procent.

– Det kommer inte att göra någon stor förändring för vår ekonomiska situation i landstinget, men det sänder en signal om att landstingspolitikerna är medvetna om problemet och är villiga att göra något åt det, sade Birgitta Sevefjord.

Men förslaget röstades ned. Samtliga partier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill behålla de höga lönerna.

– Jag tycker inte att det finns någon anledning att redan efter ett år ändra det beslut som vi fattade förra året. Det vi har kommit överens om ska gälla under hela mandatperioden, sade Torbjörn Rosdahl under debatten.

Miljöpartiet lade en egen motion, och föreslog att arvodena i stället ska frysas på 2015 års nivå. MP föreslog också att ett utskott ska besluta om landstingspolitikernas löner i framtiden, som är frikopplad från politikerna själva. Men även det förslaget röstades ned.

Birgitta Sevefjord är inte förvånad över att förslagen föll, men Vänsterpartiet tänker inte ge upp.

– Det är andra gången vi lyfter frågan och vi kommer att fortsätta lyfta den. Förhoppningen är att Socialdemokraterna ska reagera och också vilja sänka lönerna när vi får en rödgrön majoritet.