Bettina Kashefi, chefekonom på SKL. Foto: Pressbild SKL. Fotograf: Thomas Carlgren
Bettina Kashefi, chefekonom på SKL. Foto: Pressbild SKL. Fotograf: Thomas Carlgren

Kommunerna står inför stora ekonomiska utmaningar. Men med rätt jobblösningar för olika grupper som kommer till landet kan problemen lösas, anser Bettina Kashefi, chefekonom på SKL.

Nio av tio kommuner planerar att göra överskott nästa år, enligt en enkätundersökning som Ekot har gjort.

Även SKL spår goda ekonomiska förutsättningar för kommunerna under 2016. Den huvudsakliga orsaken är att skatteunderlaget ökar kraftigt under 2016. Ytterligare en förklaring är de extra drygt åtta miljarderna som staten lovat kommunerna för att klara av flyktingsituationen.

Prognosen är att Sverige når balans på arbetsmarknaden 2016, men att antalet arbetade timmar därefter faller och därmed även skatteunderlaget. Intäkterna kommer då att minska i kommunerna.

Antalet nyanlända som kommer till Sverige kommer på kort sikt att innebära ökade kostnader för kommunerna, enligt Bettina Kashefi, chefekonom på SKL. Men på längre sikt kan det i stället bli en stor möjlighet för kommunerna.

– I och med att vi har en åldrande befolkning, och de som kommer in i Sverige som flyktingar i huvudsak är i yrkesverksam ålder, så finns det en enorm potential. Utmaningen ligger i att se till att folk kommer i jobb snabbt, säger hon och fortsätter:

– Över 20 procent som kommer hit har eftergymnasiala utbildningar. Men över 30 procent har mindre än nio år i grundskolan. Så det är väldigt olika utmaningar.

Åtgärderna för att hjälpa grupperna in på arbetsmarknaden måste därför se olika ut, anser hon.

– Jag tycker att det regeringen har fört fram när det gäller snabbspår låter väldigt klokt. Jag hoppas att man klarar av att leverera, säger Bettina Kashefi.

Hon säger att Sverige är en nation som har en väldigt sammanpressad utbildningsnivå, alltså en väldigt hög lägstanivå på utbildningar. Problemen med ungdomsarbetslöshet har hittills handlat om att ungdomar som inte slutfört gymnasiet har det svårt på arbetsmarknaden.

– Men nu ser vi stora grupper som inte ens har nio år i grundskola, människor som kanske inte ens kan läsa eller skriva. Hur möter vi det? Där har jag inte hört särskilt mycket från regeringen.