Greenpeace vill köpa Vattenfalls brunkol i Tyskland. Verksamheten ska ägas av en stiftelse som privatpersoner och andra aktörer kan investera i. Hur mycket de vill ge Vattenfall för kalaset? Noll kronor.

För en tid sedan meddelade Greenpeace Norden att de var intresserade av att köpa Vattenfalls tyska brunkol. Nu går organisationen vidare i processen.

På tisdagen presenterade organisationen en plan för hur de ska gå till väga. Greenpeace själva kommer inte att stå som ägare utan vill att upprätta en stiftelse under tysk lag dit verksamheten ska överföras.

Annika Jacobsson, chef på Greenpeace Sverige, menar att man därmed möjliggör att andra aktörer och privatpersoner kan bidra till eller bli delägare i verksamheten. I intresseanmälan öppnar denna lösning även för att Vattenfall behåller en del av ägarskapet med ”potentiella skatteföredelar eller andra fördelar för Vattenfall”.

– Huvudinriktningen för stiftelsen kommer att vara en transparent avveckling av brunkolsverksamheten som ska ske så snabbt som möjligt utan att riskera socialt ansvarstagande eller energiförsörjningen, säger hon.

Målet är att verksamheten ska vara avvecklad till år 2030. De första enheterna ska vara avvecklade år 2018.

Greenpeace har anlitat ett externt företag som utrett värdet på Vattenfalls brunkolsverksamhet. Det uppgår till en halv miljard euro. Greenpeace egna beräkningar av kostnaderna för avvecklingen av verksamheten uppgår till två miljarder euro. Satsningen skulle alltså gå back med 1,5 miljarder kronor.

Det var sannolikt anledningen till att Nils Müller från Greenpeace Energy under en presskonferens på frågan ”Vill ni ha verksamheten som present?”, svarade:

– Vi vill inte betala pengar, det är inte värt det. Värdet är ju minus 1,5 miljarder.

Bortsett från detta är det svårt att få grepp om hur Greenpeace skulle ställa sig i en budgivningsprocess. I intresseanmälan skriver organisationen att eftersom utvärderingen av verksamhetens värde inte är positivt, är ”frågan om vår finansiella kapacitet att förvärva tillgångarna irrelevant”.

Greenpeace vill att en klausul ska införas i ett eventuellt köpekontrakt. I denna ska Vattenfall gå med på att betala de verkliga kostnaderna för att avveckla verksamheten då de är ansvariga för den förorening av luft, land och vatten som Greenpeace nu vill stävja.

Avvecklingen ska även finansieras av fortsatta intäkter från brunkolsverksamheten tills den helt är avvecklad, och från minskade kostnader för underhåll då livslängden på verksamheten begränsas.

Greenpeace vill sätta ett exempel för resten av världen – och ser brunkolet som en möjlighet att göra det.

– Många regioner och nationer brottas med samma utmaning av att vara helt beroende av fossilindustrin för ekonomisk sysselsättning. Och alla vet att det är just detta som är utmaningen i klimatarbetet, hur vi tar oss loss från ett fossilberoende och samtidigt bygger en hållbar framtid.