Annika Strandhäll Bild: Kristian Pohl/ Regeringskansliet
Annika Strandhäll Bild: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vill se ett riksdagsbeslut om höjd pensionsålder innan nästa val.

Pensionerna sjunker och folk blir äldre. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll höja lägsta åldern för för att ta ut allmän pension från 61 år till 62 år eller möjligtvis 63 år, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Utgångspunkten i diskussionerna är att medellivslängden stiger. Vi behöver därför fler arbetade timmar för att upprätthålla finansieringen av systemet, säger Annika Strandhäll, till SvD.

För två år sedan presenterades pensionsåldersutredningen som bland annat föreslog att den lägsta åldern för uttag av allmän pension skulle höjas från 61 till 63 år samt att man ska ha rätt att behålla sin anställning från 67 till 69 år. Nu har riksdagens pensionsgrupp börjat arbeta med frågan.

Annika Strandhäll uppger att hon hoppas att det kommer att ha fattats ett beslut i riksdagen innan nästa val.

Enligt SvD finns det fortfarande oenighet om hur mycket gränserna ska höjas. De borgerliga partierna vill se en höjning till 63 respektive 69 år, medan Socialdemokraterna lagt förslaget 62 och 68 år.

Det finns många problem knutna till en höjd pensionsålder vilket kan göra att reformen delas upp, säger Solveig Zander (C), som ingår i pensionsgruppen.

– Uttaget av allmän pension och att man ska få jobba längre, det tror jag kommer under den här mandatperioden, men det här med tjänstepension och hur det ser ut med sjukersättning och liknande, det tror jag kommer att dröja för det är krångligare, säger hon.