Borgius

Arena Idé publicerade i lördags en stor rapport om reva. Där framkom det tydligt att dokumentationen av de inre utlänningskontrollerna brister om personen visar sig vara svensk och polisen ”haft fel”.

Frågan som ställdes till polischefer/annan personal på gränspolisen i olika län var:
Dokumenterar ni en inre utlänningskontroll om den kontrollerade personen visar sig vara svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd?
Blekinge och Dalarna var de enda länen som svarade rakt nej. I Dalarna är Karl-Göran Karlsson tillförordnad gränspolischef.
– Vi dokumenterar inte om det visar sig att den vi kontrollerar är svensk eller har uppehållstillstånd. Då finns det ingen anledning att göra en kontroll.

Kalmar och fyra andra län svarade ”ja och nej”. Där svarar en polis på deras utlänningsteam:
– Vad är det för nytta att dokumentera att man har kontrollerat en svensk medborgare? Jag har aldrig riktigt tänkt på att den kontrollerade personen vill kunna få svar på varför kontrollen gjorts.

Resten av länen, nämligen 14 stycken, svarade ja på frågan. Ett av de 14 länen var Västra Götaland.

Där bor Ramzi Abuabdou, han kom till Sverige 2011 och fick permanent uppehållstillstånd nästan direkt. I september 2013 begav han sig till Arbetsförmedlingen i Göteborg för att uppdatera sitt cv eftersom hans praktikplats på Röda Korset var på väg mot sitt slut.

På väg från Arbetsförmedlingen möter han en civilklädd kvinna, hon går fram till honom och presenterar sig som polis. Hon ber att få titta på Ramzi Abuabdous legitimation.
– Jag blir chockad. Det här är första gången jag pratar med en svensk polis och jag förstår inte varför hon just vill se min legitimation. När hon kom fram till mig gick det en blond tjej framför. Henne vill polisen inte prata med, säger Ramzi Abuabdou i rapporten.

Ramzi tar fram sitt kort som han fått från Migrationsverket där hans personuppgifter står. Civilpolisen kontrollerar kortet och på det framkommer att Ramzi har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Ramzi blir arg och frågar polisen varför hon kontrollerade just honom, polisen svarar att hon kontrollerar vem hon vill och går sedan därifrån.
– Det handlar inte bara om det är lagligt eller inte. Det är också en moralisk fråga om rätt och fel, min bild av den svenska polisen har påverkats negativt av den här händelsen, fortsätter Ramzi.

Efter händelsen kontaktar han polismyndigheten i Västra Götaland för att se varför just han blev kontrollerad. Ramzi mejlar in datum, klockslag och var kontrollen ägde rum. Men någon dokumentation finns inte.

Rapporten redogör även för Mattias (som egentligen heter något annat, reds. anm.) i Gävle. Mattias fryser, står med huvan långt ner över ansiktet och väntar på att bli upphämtad av sin kompis. En polisbil åker förbi, den stannar och en uniformerad polis börjar ropa. Han vill se legitimation.
– Jag undrar varför, men han svarar bara att han vill se det, säger Mattias.

Mattias har inte sin legitimation med sig och får då utlämna personnummer. Efter det beger sig polisen därifrån och Mattias lämnas utan svar på varför han blev kontrollerad.
Var det för att han bar munkjacka med huvan nere? Gjorde det honom till misstänkt kriminell? Eller var det för att han gick av och an på platsen i syfte att hålla värmen uppe som fick honom att se misstänksam ut?
– Jag antar att det var en sådan där REVA-kontroll, säger Mattias.
Till saken hör att Mattias har afrikanskt påbrå och han tror att polisen valde honom för han är mörk.

Det finns ingen händelserapport skriven av polisen om händelsen och just därför kommer Mattias aldrig få reda på varför han blivit kontrollerad. Var det för att han var mörk?
– Mitt förtroende för polisen har påverkats. Det känns som ett vi och dem och att de har stoppat in mig i ett fack.

Händelseförloppen redogörs i Arena Idés rapport “Skyldig till motsatsen bevisad – En granskning av polisens inre utlänningskontroller”. Rapporten kan läsas i sin helhet här >>