Nedskärningar i busstrafiken, steg mot ytterligare privatiseringar av sjukhus och uteblivna satsningar på t-banan. Så har landstingsalliansen dragit nytta av egeninförd utslagsröst.

För snart ett år sedan hände något minst sagt anmärkningsvärt i Stockholms läns landsting. I valet blev allianspartierna störst, men förlorade sin majoritet i landstingsstyrelsen och två av de tyngsta nämnderna: trafiknämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden.

Med argumentet att landstinget måste kunna styras, föreslog finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) att nämnderna skulle utökas från 19 platser till 20, där alliansen fick hälften av platserna. Dessutom skulle det införas en utslagsröst till ordföranden, som tillsätts av alliansen.

De rödgröna var rasande, men till slut gick alliansens kontroversiella förslag igenom eftersom Sverigedemokraterna la ner sina röster. Partiet vill inte ta någons sida, löd motiveringen.

”Utslagsrösten får inte missbrukas”, sa Rosdahl och betonade att alliansen kommer att sträcka ut handen till de rödgröna.

Men, trots Rosdahls lovord om utsträckta händer har alliansen med hjälp av sin utslagsröst fått igenom ett antal betydelsefulla förslag. Det senaste exemplet gäller neddragningar på 99 busslinjer varav tolv försvinner helt.

– Trots att trängselskatterna höjs skär de ner i busstrafiken. Det drabbar inte bara framkomligheten, vi skulle också kunna vinna många nya kollektivtrafiksresenärer och få ökade biljettintäkter om vi i stället utökade trafiken, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Ett annat beslut rör den så kallade Sverigeförhandlingen som ska utreda vilka infrastruktursatsningar som länet behöver. Här har alliansen valt att satsa på lokalbanor och spårvägar medan tunnelbanan har lämnats därhän.

En utredning om att privatisera ytterligare ett akutsjukhus hör också till ett av de kontroversiella besluten som alliansen kunnat ta med hjälp av sin utslagsröst.

– Vi behöver göra otroligt mycket för att minska trycket på akutsjukhusen. Att tro att en privatisering av SÖS eller Danderyds sjukhus är lösningen, det är naivt. Och om man nu ska ta ett så stort beslut, då bör partierna vara överens, säger Erika Ullberg.

Hur det blir med alliansens okonventionella lösning efter årsskiftet återstår dock att se. Den gick nämligen igenom med en kompromiss. I december ska landstingsstyrelsen frivilligt avsäga sig uppdraget för att prövas igen. Då hamnar utslagsrösten och storleken på nämnderna på bordet.

Sverigedemokraterna har ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta. Det förklarar Dan Kareliusson (SD) när Dagens Arena når honom.

– Blockpolitik är ingen naturlag. Exempelvis skulle Centern, Folkpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna få ihop en majoritet, medan alliansen inte får det. När man säger att man måste ha en utslagsröst för att styra underkänner man hela sin förmåga att hitta nya lösningar. De har också tagit bort alla incitament för att samarbeta, samtidigt som väljarna inte gett dem majoritet, säger Erika Ullberg.