FOTO: NEC/flickr

Läkare på sjukhus i Skåne har arbetat extra på digitala vårdcentraler. Nu kommer extraknäcken stoppas. Nätdoktorerna belastar vården och innebär extra utgifter för regionen, säger förvaltningschef Björn Zachrisson till Sydsvenskan.

På sjukhus i Ängelholm och Helsingborg har flera läkare, vid sidan av sin ordinarie anställning, arbetat extra på privata digitala vårdcentraler. Nu förbjuds extraknäcken då regionen fortsättningsvis kommer betrakta nätläkarföretagen som konkurenter.

– Nätdoktorerna tar patienter från Skåne, de ordinerar prover och läkemedel som belastar vår organisation utan motsvarande intäkt, och från 2018 kommer varje besök att kosta pengar för vår primärvård, säger Björn Zackrisson förvaltningschef för Sund, sjukvården i nordvästra Skåne, till Sydsvenskan. 

Region Skåne får betala för varje »besök» som en skånsk patient gör på en digital vårdcentral. Mellan juni 2016- och 2017 uppgick kostnaden till 16 miljoner kronor.

Läkarna i nordvästra Skåne har fått tillåtelse att utföra arbetet på ledig tid, men till Sydsvenskan uppger personer som rört sig på sjukhusen att flera läkare varit uppkopplade på nätläkarföretaget Min doktor under mottagningstid.

Västra Götalandsregionen och Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, menar att man inte haft anledning att diskutera extraarbete som nätläkare. För nätläkare gäller samma regler som för andra bisysslor.

– När det gäller bisysslor har vi sagt att det endast i undantagsfall medges bisyssla som innebär arbete som hyrläkare eller inom bemanningsföretag och normalt så beviljar vi inte sådana bisysslor, säger Marina Olsson personaldirektör i Västra Götalandsregionen till Dagens Arena.

»För vår del utgår vi från vad som gäller för bisysslor i allmänhet och det skulle gälla även detta. Bisyssla kan anses otillåten om den är konkurrerande, arbetshindrande eller förtroendeskadlig«, skriver Jessica Fremnell pressansvarig på SLSO i ett mejl.