Digital vård Två av nätläkarföretagen anser att landstingens vårdcentraler inte tar emot deras provtagningsremisser, rapporterar Sveriges Radio Ekot.  

Vårdcentralerna ska inte göra skillnad på patienter som kommer från digitala vårdgivare med en remiss för provtagning, men KRY och Min Doktor menar att deras remisser nobbas – och att deras patienter blir lidande. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot idag.

På KRY har man beslutat att sluta skicka patienter till omkring 70 vårdcentraler i landet.

– Våra patienter blir väldigt frustrerade. De har fått en remiss för att gå och ta prov men de blir nekade provtagning och de blir ofta väldigt förtvivlade, säger Samuel Danofsky kommunikationschef på KRY till Ekot.

Läs även: Dyra nätläkarbesök ger ingen märkbar avlastning

I region Skåne och Västra Götaland är det vanligt att vårdcentralerna inte låter patienter från digitala vårdgivare ta sina prover. Till Sveriges Radio säger Marie Gustafsson, enhetschefen för Primärvården i västra Götalandsregionen:

– Det kan också vara så att vi ifrån regionens håll inte var tydliga med att man ska ge patienterna som kommer och fått sina prover ordinerade från digitala vårdkontakter möjlighet att ta sina prover.

Vårdföretaget Min Doktor har nu vänt sig till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i hopp om en förändring.

Läs även: Så fördelar sig nätläkarbesöken geografiskt

Nätläkare kan stoppas från att ställa vissa diagnoser