Pressbild: Zandra Kanakaris, förbundsordförande för SKR.
Pressbild: Zandra Kanakaris, förbundsordförande för SKR.

Kvinnojourerna pressas tillbaka till förmån för stora vårdkoncerner. Det säger Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund till Dagens Arena.

Kommunerna sätter låg kostnad före kvalitet vid upphandlingar av skyddat boende för våldsutsatta kvinnor. Det gör att ideella kvinnojourers kompetens och möjlighet att delta i arbetet med kvinnor i skyddat boende kraftigt minskar. Det skriver Zandra Kanakaris, ordförande på Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, på DN Debatt, och lyfter Botkyrka kommun som exempel där upphandlingen är viktad på pris och inte kvalitet.

När Dagens Arena pratar med Zandra Kanakaris, säger hon att kommunerna utestänger de mest kompetenta och erfarna aktörerna, kvinnojourerna, till förmån för stora vårdkoncerner som är de enda som kan pressa priserna.

– Man skapar och stimulerar en marknad på området skyddat boende. Man bortser helt från att kvinnojourerna är de enda aktörerna som arbetar utifrån en maktanalys och en strukturell förståelse av våldet, ett stöd vars kvalitet lovordats i granskningar. Det är en nedvärdering av kvinnojourernas kunskap och våldsutsatta kvinnor och barns rättigheter, säger Zandra Kanakaris.

Nathalie Montoya, från upphandlingsenheten i Botkyrka kommun, håller inte med om att kravspecifikationen har begränsat vilka som kan lämna anbud.

– Den kritiken är delvis helt felaktig. Även mindre aktörer som till exempel ideella föreningar har haft möjlighet att lämna anbud och bli valda, under förutsättning att de uppfyller ställda krav. Botkyrka kommun har för avsikt att teckna avtal med ca 25-30 skyddade boenden., säger Nathalie Montoya.

Natalie Montoya säger att kommunens krav inte alls är orimliga, utan att de håller en god nivå och är satta utifrån Socialstyrelsens rekommendationer.

Det tillbakavisar Zandra Kanakaris.

– Kraven är inte höga, de är felaktiga. Och upphandlingen är viktad enbart på pris, den som uppfyller alla krav till billigaste pris vinner. De enda som kan leva upp till den långa kravlistan och samtidigt pressa priserna är stora aktörer med storskalig verksamhet.

Enligt Zandra Kanakaris har SKR sett upphandlingar som tyder på förhastade beslut och avsaknad av både behovs- och konsekvensanalys.

– Underlag och kravspecifikationer ligger långt ifrån behoven för de allra flesta kvinnor och barn som utsatts för mäns våld och för tankarna till vårdinrättningar och behandlingshem. Våldsutsatta kvinnor och barn behöver inte vård under hög säkerhet, de behöver stöd för att komma vidare och återta makten över sina liv igen, säger Zandra Kanakaris.

Hur vill SKR att kommunernas samarbeten med ideella kvinnojourer ser ut?
– Vi vill att kommunerna fördjupar relationen med sin viktigaste samarbetspartner i stället för att rasera den. Ett exempel är ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP) som Sigtuna kommun tar beslut om i dag. Kommunen stärker relationen med jouren och erkänner deras kunskap och särställning, säger Zandra Kanakaris.