Bild: Flickr/ Eva the Weaver
Bild: Flickr/ Eva the Weaver

Kronofogden i Stockholm har under flera år bjudit konkursförvaltare, alltså personer de ska granska, på avslappnade konferenser och festresor.

Varje år betalas arvoden på mellan 600 och 800 miljoner kronor ut till Sveriges konkursförvaltare. Förra året hamnade drygt 123 miljoner på skattebetalarnas nota då konkursbonas tillgångar inte räckte till, visar siffror från Domstolsverket. Innan konkursförvaltarnas fakturor lämnas till tingsrätten ska Kronofogden göra en kritisk granskning av dem och avgöra om arvodet är skäligt.

Dessa konkursförvaltare har Kronofogden årligen under 14 år bjudit in till avslappnade konferenser och festresor. Konferenser som, enligt en jurist som varit med flertalet gånger, inleds med ett seriöst seminarium för att sedan övergå till en frikostig middag med vin, rapporterar DN i dag.

En annan konkursförvaltare säger till tidningen att de informella banden med Kronofogdens anställda “underlättar kontakterna när man vill att arvodet ska gå igenom utan tjafs”.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, anser inte att allmänheten kan lita på att tillsynsenheten gör sitt jobb.

– Nej, inte det jobb vi tänker att de ska göra och som de själva säkert tänker att de gör. Det som är det farliga med ”high level corruption” är att det ofta blir ”normalt”. De inblandade ser inte detta utifrån längre, de ser inte klart, och det är på sikt förödande.